Vše, co jste chtěli vědět o platbě mobilním telefonem

Současný svět, který se točí okolo pandemie koronaviru, proměnil návyky lidí při placení v obchodech. Podle statistik aktuálně dává přednost platbě kartou před hotovostí osm z deseti Čechů. Tento trend se však netýká pouze platby kartou, ale také platby mobilním telefonem. Proč si lidé platbu mobilem tak oblíbili a co udělat proto, abyste i vy na své kamenné prodejně mohli začít přijímat platby mobilem? To se dozvíte díky následujícím řádkům.

Rok 2020 se nese ve znamení platby mobilem

Čísla mluví jasně, podle průzkumů si službu Apple Pay nebo Google Pay, která umožňuje zaplatit na terminálu v kamenném obchodě prostřednictvím chytrého telefonu, aktivovalo více než milion lidí. Potvrzuje se tak, že rok 2020 je přelomovým pro platby mobilem. Platby mobilem byly ostatně velmi oblíbené už i v minulém roce, kdy podle průzkumu MasterCard Digitalization Survey 2019 používala chytrý mobilní telefon k placení zhruba třetina lidí.

Věděli jste?

Mobilní platby prostřednictvím technologie NFC v Česku odstartovaly už v roce 2012, v této době o ně však ještě nebyl příliš velký zájem. Placení mobilem se do povědomí Čechů zapsalo až v roce 2018, kdy zájem o bezkontaktní platby chytrým telefonem předčil očekávání bank.

Platba mobilem aneb NFC

Platba mobilem funguje na principu bezdrátové technologie nazývané jako NFC, který umožňuje rychlou a zabezpečenou výměnu dat na vzdálenost do 4 cm. Tuto technologii aktuálně podporuje celá řada chytrých telefonů i tabletů. NFC funguje tak, že se při dotyku nebo přiblížení dvou zařízení, disponujících touto technologií, automaticky spustí jejich komunikace.

Google Pay a Apple Pay

Bezdrátové placení mobilem v kamenných prodejnách umožňuje například aplikace Google Pay a aplikace Apple Pay. Předností aplikace Google Pay je, že funguje i offline, takže během placení váš telefon nemusí být připojený na internet. Aplikace Apple Pay nabízí jednoduché bezkontaktní placení pomocí iPhonu nebo chytrých hodinek Apple Watch. Ani při platbě pomocí Apple Pay nemusíte být připojeni na internet a platební kartu můžete vložit až do 10 zařízení současně. Mezi další aplikace, které umožňují bezkontaktní platbu mobilem, patří například Garmin Pay a Fitbit Pay a také vlastní aplikace jednotlivých bank.

Proč platit prostřednictvím mobilu?

Platba prostřednictvím mobilu je oblíbená zejména proto, že je velmi rychlá a jednoduchá. Výhodou je také praktická a bezpečnostní stránka těchto plateb. Většina lidí si mobilní telefon na rozdíl od peněženky doma nezapomene a mobil navíc nezabírá tolik místa v kapse nebo tašce. Obrovským přínosem bezkontaktních plateb přes mobil je skutečnost, že v platební aplikaci můžete mít uloženo více karet a můžete zvolit, jakou kartou chcete platit bez toho, abyste si museli pamatovat všechny kódy svých platebních karet.

Věděli jste?

Češi v průměru zaplatí měsíčně prostřednictvím telefonu patnáctkrát, což je podstatně vyšší číslo než v případě průměrného počtu plateb provedených klasickou platební kartou.

Jak umožnit zákazníkům platit mobilem?

Pokud se chcete i vy se svou kamennou prodejnou přidat k těm, které svým zákazníkům umožňují snadnou a rychlou platbu mobilem, prvním krokem je pořízení NFC terminálu. Poté, co si pořídíte standardní terminál pro POS s možností bezkontaktních plateb, získejte logo a umístěte ho v prodejně tak, aby zákazníci věděli, že u vás mohou platit mobilem. V posledním kroku propojte Google Pay nebo Apple Pay se svou aplikací.

Reagujte na aktuální trend placení mobilem a umožněte svým zákazníkům tento populární bezkontaktní způsob platby i vy.


Zpět