Operátor dronu nebo e-tutor a další perspektivní obory podnikání díky novým technologiím

Přemýšlíte o neotřelé životní dráze, chcete rozjet nový byznys nebo se jen rádi zasníte a přemítáte o povoláních budoucnosti? Díky novým technologiím se jako perspektivní jeví jak dosud neznámé obory, tak i staré obory, které ale moderní technologie a internet vrátily do hry v inovované podobě.

Operátor dronu najde uplatnění v průmyslu, zemědělství i bezpečnosti

Oblastí, která každý rok roste o desítky procent, je trh se spotřebitelskými a profesionálními drony a jejich operátory. Jedna věc je pořídit si levný dron a pro zábavu s ním natáčet a fotit a druhá je schopnost pilotovat komplikované výškové mise a inspekce s technikou za miliony a škálou různých senzorů, jako jsou termokamery, LiDARy (laserové skenery) nebo multispektrální kamery.

„V minulosti se drony používaly hlavně k vojenským účelům nebo špionáži. A teprve po mnoha letech je objevili filmaři. Drony jsou v tomhle směru mnohem ekonomičtější než pronájem letadel, vrtulníků a jeřábů. Od nákladných řešení pro filmaře se pak trh postupně posouval k menším dronům, které si může dovolit koupit každý. Můžete s nimi létat, závodit, fotit nebo natáčet. Operátor dronu dnes najde uplatnění v téměř jakémkoliv oboru,“ říká Alex Novotný, majitel obchodu DronPro.cz.

Úřad práce ČR tak dnes nabízí třeba rekvalifikační kurz Pilot dronu, kde se naučíte nejen s dronem létat, ale také vybrat vhodný dron pro danou zakázku, vhodný senzor pro daný typ mise a správně nasnímat a vyhodnotit nasnímaná data.

Podobné komplexní kurzy jsou také dobré v tom, že vám vedle získání licence pro provoz dronu v profesionální kategorii umožní zorientovat se v celé šířce oboru a rozhodnout se, jakým směrem se chcete specializovat – zda to bude profesionální natáčení a focení z dronu pro film a reklamu, fotogrammetrie z dronu pro průmysl a zemědělství, nebo třeba sledování objektů a osob pro bezpečnostní složky a záchranáře.

Sdílecí a půjčovací aplikace

Vidíte kolem sebe problém, který by mohla pomoci řešit specializovaná appka? Tak to nejste sami. Největší oblibě se aktuálně na českém Google Play těší mj. několik sdílecích, půjčovacích, second-handových nebo swapovacích aplikací, jako je třeba Vinted pro online prodej oblečení a doplňků do domácnosti z druhé ruky. Pohodlně si vyberete módní kousek a propojíte se s prodávajícím. K dobrému pocitu z nového úlovku navíc přispívá fakt, že jste pomohli nechtěnému kousku k novému životu a zase jste trochu ušetřili planetu. Spojte tedy nějaký běžný problém s ekologickým aspektem, naprogramujte pro jeho řešení aplikaci a perspektivní byznys plán je na světě. 

V TOP 10 českého Google Play najdete také třeba aplikaci Pumpdroid, která vám v dnešní benzinové krizi ukáže nejbližší čerpací stanici i se srovnáním cen, abyste mohli natankovat co možná nejlevněji. To je jen jedna z dalších ukázek řešení problému formou speciálních aplikací, které se čím dál tím více stávají našimi všudypřítomnými a nenahraditelnými parťáky.

Moderní pečovatelské služby s digitálními pomocníky

Nové technologie dorazily i do oblasti péče o seniory, děti a zvířecí miláčky. Především oblast péče o seniory je perspektivním oborem, protože naše populace bude ve velkém postupně stárnout. Jako inspirace, jak prorazit v tomto oboru, mohou sloužit třeba SOS tlačítka pro seniory, která mají rozmístěná po bytě nebo je nosí s sebou a mohou si pomocí nich okamžitě zavolat pomoc nebo příchod pečovatele. Pro děti se staly hitem GPS hodinky, které pomohou rodičům sledovat prťousovu polohu a se kterými může dítě volat na několik přednastavených čísel.

Dá se říci, že podobná tlačítka a hodinky jsou pořád takové hračky, ale zmiňme i digitální pomocníky, které pomáhají dávkovat léky a opravdu se aktivně starají o nositelovo zdraví. Médii proběhly nadšené zprávy o inzulinové pumpě, která je automaticky řízena aplikací podle hodnot pacientovy glykémie. Jak to funguje? Pacient má senzor – kontinuální monitor glykémie – neustále vpíchnutý do podkoží a každých 5 minut změří stav cukru. Hodnoty se odesílají do aplikace v mobilním telefonu, se kterou senzor komunikuje prostřednictvím Bluetooth. 

Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

E-tutor pro vzdělávání na dálku a tvorba videokurzů

Taky už máte všech online setkání a školení po 2 letech covidu plné zuby? Ne tak zaměstnavatelé, kteří přišli na to, že online vzdělávání je levnější a méně náročné na organizaci. Každý účastník školení může být na jiném místě nebo si může e-kurz proklikat až ve chvíli, když se mu to hodí. Proto se obrovsky rozrostl trh s videokurzy a e-learningy a s ním i poptávka po specialistech na online vzdělávání – takových, kteří umí nadesignovat, natočit a zpracovat videokurz nebo e-learning, ale i po lektorech, kteří se na online vzdělávání a jeho výhody a limity specializují.

Který ze 4 perspektivních oborů, které jsme zmínili, vás nejvíce oslovil?


Zpět