Na rozjezd restaurace často stačí méně, než si podnikatelé myslí

Podnikatelé často počítají s počáteční investicí na rozjezd restaurace kolem pěti milionů korun. „Ze zkušeností víme, že stačí mnohem méně. Kromě investičních úvěrů navíc může být jako alternativa na vybavení gastro podniku použit například leasing,“ říká manažer segmentu pro firemní klienty ČSOB Jan Figlovský. „ČSOB patří k nejaktivnějším bankám v oblasti financování restauračních zařízení a díky široké síti firemních bankéřů je schopna zhodnotit i lokální potenciál jednotlivých provozoven a nabídnout financování na míru.“

Proč jít pro peníze na restauraci do banky? Banky zatím nebyly tomuto byznysu příliš nakloněny.

My jsme v tomto segmentu dlouhodobě velmi aktivní, což potvrzuje naše dlouholetá spolupráce s klíčovými partnery z tohoto odvětví. Ať už jde o velkoobchody, které zajišťují zásobování restaurací, vybrané franšízové řetězce nebo i technologické firmy, které působí v oblasti pokladních systémů a platebních řešení pro restaurace. Akceptace platebních karet v restauracích je dlouhodobě důležitou oblastí pro řadu bank. Stejně tak vidíme potenciál v podpoře rozvoje tohoto dynamicky se rozvíjejícího segmentu díky různým možnostem financování.

Máte pro financování odvětví speciální program?

Možností financování pro restaurace nabízíme celou řadu. Záleží na konkrétních potřebách a preferencích klienta. Například možnost nakupovat větší množství zásob na sklad a pokrýt přechodné výkyvy cash flow pomůže kontokorentní úvěr, na nový stroj, dražší spotřebič, případně na dodávku pro rozvoz jídla může být nejvýhodnější leasing, anebo pokud chce klient investovat do rozšíření nebo modernizace provozovny, je vhodný klasický investiční úvěr.

Zabýváte se krom byznysu v pokročilé fázi i startupisty?

V nabídce máme řešení pro obě varianty. Kromě zavedených restaurací, kde lze pracovat s dlouhodobější historií, nabízíme i produkty pro financování nově otevřených podniků.

Jaká je obvyklá částka, kterou může podnikatel získat, ve srovnání s jinými obory podnikání?

Výše úvěru závisí na několika faktorech a je velmi individuální. Svou roli hraje například účel úvěru, délka splatnosti. Rozsah tam může být od desítek tisíc do několika desítek milionů. Typická výše úvěru u restaurací se pohybuje v rozpětí 250 – 900 tisíc korun.

Má financování byznysu nějaká specifika? Jaká?

U části restaurací se projevuje sezónnost, například pokud jsou v turistických lokalitách, kde není celoroční návštěvnost. Podobně jako u jiných odvětví hrají roli i vnější vlivy jako celková ekonomická situace a ochota hostů utrácet v restauracích. V nedávné době měly významný dopad například regulace v podobě zavedení EET a zákaz kouření v restauracích. Restauratéři obvykle považují za minimální počáteční investici do gastronomického podniku pět milionů korun.

Když za vámi tedy někdo přijde s rozumným podnikatelským plánem, co mu nabídnete?

Převážná část klientů ze segmentu gastro jsou malé firmy a živnostníci. V tomto případě bychom jim doporučili Malý úvěr na podnikání až do výše 8 milionů korun se splatností až 15 let. Ze zkušeností víme, že na rozjezd gastro podniku našim klientům stačí mnohem méně než zmíněných pět milionů. Kromě investičních úvěrů navíc může být jako alternativa na vybavení gastro podniku použit například leasing. Je tak možné zkombinovat více typů financování. Co se týká podmínek, zohledňujeme, jestli jde třeba o franšízu řetězce restaurací, jestli jde o již další existující podnik, nebo úplně nový projekt majitele, který nikdy před tím v tomto oboru nepodnikal. Dále také jaký je účel investice a jaká je forma zajištění.

Jan Figlovský pracuje ve společnosti ČSOB od roku 2017. Svou kariéru v bankovním sektoru zahájil v roce 2008 v Komerční bance, od roku 2011 působil v Raiffeisenbank, kde měl na starosti nejprve segment podnikatelů a malých firem a poté i soukromých osob. V ČSOB  zastává v rámci firemního bankovnictví pozici segmentového manažera. Vystudoval Fakultu podnikohospodářskou na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ve svém volném čase se věnuje rodině, má rád sport, cestování a dobré jídlo.


Zpět