Kvůli elektřině zdražila už polovina podniků

Ceny kvůli zdražování elektrické energie už letos navýšila svým zákazníkům každá druhá firma. Největší část podniků zvedla klientům ceny v rozmezí pěti až deseti procent. Ukázal to průzkum v rámci Indexu očekávání firem.

„Čtyři z pěti firem a podnikatelů už čelí zdražování elektrické energie, které podle našich dat u většiny z nich tvoří pět až dvacet procent provozních nákladů,“ poukázal výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

Takřka polovina dotazovaných už ale zdražila své výrobky nebo služby o více než desetinu, přičemž 13 procent firem své ceny zvedlo o více než pětinu. Rostoucí náklady na energie musela zohlednit například plzeňská společnost Pekass, která nabízí stroje a zařízení do pekáren. „Týká se to nejen nás, ale i našich dodavatelů. Bereme ze zahraničí a díly jsou dražší,“ uvedl spolumajitel firmy Zdeněk Maštálka.

Další podniky podle slov svých zástupců ceny zatím neměnily. „Snažíme se je nezvyšovat, protože nechceme, aby tím zákazník trpěl,“ prohlásil personalista Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí Miloslav Žemlička. Firma se zabývá výrobou domácích spotřebičů a dodává i do autoprůmyslu.Necelá pětina firem uvedla, že jim ceny elektřiny zatím prakticky nestouply, protože zpravidla mají ještě zafixované ceny z dřívějška. Tyto firmy proto také zatím většinou nemusely přenášet zdražování energií na své zákazníky.

Třetině společností ale stouply účty za elektřinu proti loňsku dokonce o více než 30 procent, z toho však některé hlásí i stoprocentní nárůst. Jedná se především o větší firmy s ročním obratem nad 40 milionů korun.


Zpět