S energiemi se šetří. Firmy méně svítí a zateplují budovy

Drahé energie přiměly šetřit většinu malých a středních firem. Aktivně spotřebu snižovala více než polovina z nich. Více než půlka malých podniků a 59 procent velkých firem snížily oproti loňsku spotřebu, nejčastěji o deset procent, ukázal průzkum ČSOB Index očekávání firem mezi čtyřmi stovkami respondentů.

„Výsledky jasně ukazují, že české firmy v obtížné situaci reagují správně a ve zvýšené míře investují do energeticky udržitelných projektů. V tomto trendu je třeba pokračovat, abychom naši ekonomiku postupně měnili na odolnější, soběstačnější a inovativnější. Firmy mají naši maximální podporu a mohou využívat také rekordní evropské i národní dotace, v jejichž zprostředkování jsme lídrem trhu a plně připraveni firmám pomoci,” shrnuje Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB.

V porovnání s loňskem se více než polovině firem podařilo energetickou spotřebu snížit do deseti procent. Pětina podniků dosáhla úspor mezi 11 až 20 procenty a tři procenta firem stáhla spotřebu energií o více než třicet procent. Většina podniků šetřila v první řadě na osvětlení. „Ve všech firmách jsme investovali do výměny osvětlení ve výrobních halách, které nám ušetří zhruba 80 procent spotřeby elektřiny,“ potvrdil výsledky průzkumu Michal Bakajsa, partner skupiny SkyLimit, do které patří pět průmyslových firem.

Více než polovině respondentů pomohlo také zateplení budov. K energetickým úsporám vedly rovněž nové technologie, které zvyšují efektivitu výroby. Díky nim snížila energetickou náročnost svých provozů téměř čtvrtina velkých firem.


Zpět