Konsolidační balíček firmy zneklidnil

Komplikace pro své podnikání očekává od vládního balíčku, který má zlepšit stav veřejných financí, téměř polovina firem. Ukázal to průzkum Index očekávání firem mezi více než čtyřmi stovkami podniků z různých odvětví. Šetření odhalilo, že firmy zneklidňují změny v dohodách i vyšší daně.

Celkově 48,2 procenta oslovených firem napříč obory předpokládá, že jim vládní konsolidační balíček podnikání zkomplikuje, naopak zásadní změny od něj nečeká 49,6 procenta respondentů. K nejproblematičtějším změnám konsolidačního balíčku patří zvýšení daně z příjmů právnických osob o dva procentní body na 21 procent. Podle majitelky společnosti České a slovenské účto Bedřišky Baše to bude bolestivé hlavně pro malé firmy.

Vyšší daň zřejmě vyústí v další zdražení, což s sebou přinese i tlak na vyšší mzdy. Očekává to Antonín Sahula, spolumajitel firmy Ebas, která se zabývá kovovýrobou. „Namísto zvyšování daní vidíme možnost, že by stát mohl změnit svůj přístup k podpoře a zvýhodnění investic, automatizaci výroby a hledat další způsoby k navyšování produktivity práce,“ doporučuje Michal Bakajsa, spolumajitel strojírenské skupiny SkyLimit.

Firmám se nezamlouvají ani změny v dohodách o provedení práce, které mění jak konsolidační balíček, tak zákoník práce. Třetina podnikatelů se v souvislosti se změnami v práci na dohodu obává vyšší administrativy, osmnáct procent vyšších nákladů.

Tip
Business kreditka od ČSOB chrání vaše podnikání. Získejte i vy pojištění prodloužení záruky zdarma, bezúročné období až 45 dní či slevu 0,4 Kč/litr paliva v síti EuroOil. Sjednání kreditní karty je zcela zdarma.

Zpět