5. díl: Josef Beneš: Chyby mě i aplikaci utvořily do té správné podoby

Přečtěte si rozhovor s Josefem Benešem, zakladatelem startupu Vím o všem, o nelehkých začátcích v podnikání a o tom, jak z ničeho vybudovat úspěšnou firmu.

Aplikace Vím o všem se zabývá digitalizací ve stavebnictví. Tento online stavební deník má mnoho funkcí: kromě evidence docházky, úkolů či materiálu, za vás hlídá termíny, faktury, exspirace a mnoho dalšího. S rozjezdem tohoto podnikání pomohl mimo jiných i akcelerační program Start it @ČSOB a další podnikatelské inkubátory.  

Jak vznikla myšlenka vytvořit aplikaci Vím o všem? 

20 let jsem se pohyboval ve stavebnictví a sledoval velké softwary a chaos na stavbách. Například používání excelu a práce s daty byla všude otřesná. Začal jsem tedy využívat svoji praxi, a to nejlepší ze všech softwarů pro stavebnictví.

Jaké byly vaše první kroky od nápadu k realizaci? 

První kroky byla nekonečná diskuze se všemi a nekonečné odrazování, že to nemá smysl, že to zedníci nezvládnou používat, že nejsou telefony, data, atd… Ale začal jsem včas a doba k tomu dospěla. První verze jsem testoval na vlastní stavební firmě. Ovšem moje představy, že to udělám za 100 000 Kč a začnu aplikaci nabízet dalším firmám, byly úplně mylné. Došel jsem až k desítkám milionů, musel jsem prodat všechen svůj majetek.   

Při zpětném pohledu na tyto začátky, udělal byste něco jinak?

Všechno bych měl udělat jinak, ale ty chyby mě i aplikaci utvořily do té správné podoby.

Jaké jsou v ČR podmínky pro založení startupu?

S rozjezdem podnikání velmi pomáhají malé i velké akcelerátory a inkubátory. Dnes snad v každém kraji takový je a komunita začíná být aktivní. Když někdo chce, pomoc najde!

Váš startup získal podporu v akceleračních programech T-Mobile Rozjezdy či Start it @ČSOB, dále podporu Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK), ale i Evropského fondu pro regionální rozvoj a agentury CzechInvest. Jak hodnotíte tyto programy? V čem vám pomohly? 

Tyto programy nám přinesly vše – od finanční pomoci, přes mentory, kontakty, myšlenky, propojení s dalšími startupy. Pomohlo nám to firmu stabilizovat a připravit na růst. Pro nás byly T-Mobile Rozjezdy hlavně o propagaci. Pořadatelé programu Start it @ČSOB v době koronavirové krize dokázali přijmout během týdne přihlášku, udělat hodnocení a rovnou začít s námi pracovat. A hlavně i po skončení programu jsme stále v kontaktu a když se něco naskytne, tak pomůžou, propojí. CzechInvest nám nabídl finanční pomoc a kontakty na zajímavé mentory, veletrhy a ICUK nám pomohl jako první úplně v začátku, kdy jsme začínali opravdu se samými základy. 

Co byste poradil někomu, kdo má skvělý nápad na startup, ale žádné zkušenosti se založením a řízením firmy? 

Právě výše zmíněné programy. Přihlásit se nebo domluvit konzultaci, kde vám sami řeknou, jestli je ten správný čas hledat podporu u nich, nebo doporučí jiný program. 


Zpět