Jak získat zaměstnance a dlouhodobě si je udržet?

Boj o schopné zaměstnance ve firmách je na denním pořádku. Nabídněte proto svým zaměstnancům něco navíc. Dáme vám tipy, jaké firemní benefity jsou aktuálně na trhu práce nejvyhledávanější.

Nezaměstnanost v České republice v poslední době stále klesá. To znamená, že firmy vedou nelítostný boj o lidské zdroje, a nabízí se tak otázka, jaké benefity zaměstnavatel může nabídnout, aby zabránil odchodu svých zaměstnanců. Stále více totiž narůstá problém fluktuace, tedy častého střídání pracovních míst ze strany zaměstnance po velmi krátké době. Najít odpovídající náhradu za odchozího zaměstnance stojí firmu čas i peníze, stejně jako následné zaškolování nového člověka. Proto se vyplatí investovat do spokojenosti stávajících zaměstnanců. Loajální a spolehlivý zaměstnanec má pro celkovou produktivitu firmy obrovskou hodnotu.

Pravděpodobně nejžádanějším firemním benefitem současnosti je Home Office, tedy možnost pracovat z domova. Řada zaměstnanců by dokonce Home Office upřednostnila před mírným zvýšením platu. Totéž platí o flexibilní pracovní době, jež umožňuje vstřícnější pracovní rytmus třeba ženám s malými dětmi.

V oblasti kancelářských profesí není složité Home Office zřídit. Základní výbavu představují výkonný notebook a firemní mobil, které umožňují efektivní komunikaci zaměstnance s kolegy či nadřízeným. Řadu pracovních hovorů lze vyřídit zdarma pomocí volně dostupných online programů či aplikací, jako jsou například Skype nebo Slack.

Dalším vyhledávaným benefitem jsou Sick Days neboli dny zdravotního volna. Protože zákoník práce Sick Days neuvádí, záleží podoba tohoto benefitu čistě na zaměstnavateli. Obvykle se jedná o 3–5 dní placeného volna za rok. Díky Sick Days může zaměstnanec lehčí nemoc (např. rýmu nebo nachlazení) vyležet v klidu doma, aniž by musel docházet k lékaři a brát si například celý týden pracovní neschopnosti.

Také zajímavé pracovní prostředí může být způsob, jak si udržet stávající zaměstnance. Moderní kanceláře jsou koncipované tak, aby společné prostory pracovníků působily co nejméně formálním dojmem. Důležité jsou také chill out zóny, tedy místa relaxace, která umožní zaměstnancům na chvíli nemyslet na práci. Zde se nachází místa k pohodlnému sezení či ležení, například měkké gauče, sedací pytle či houpací sítě. Pro mentální odpočinek jsou chill out zóny vybaveny třeba kulečníkem, stolním fotbálkem či šipkami. Díky krátkému oddechu během dne je práce zaměstnanců ve výsledku mnohem efektivnější. Při sedavém zaměstnání ocení lidé také možnost úlevy pro páteř, dobře poslouží například balanční podložka, gymnastický míč nebo koutek s karimatkou pro rychlé protažení svalů. Velice oceňovaný je v pracovních prostorách také ovladatelný systém vytápění a klimatizace.

Zdánlivou maličkostí je možnost mít na pracovišti svého domácího mazlíčka, například psa nebo kočku.
V očích zaměstnance může být tento benefit rozhodujícím faktorem.

Velmi oblíbeným benefitem, který zaměstnavatel může poskytnout, je občerstvení. Většinou se jedná o neomezenou konzumaci kávy a dalších nápojů, některé firmy svým zaměstnancům nabízí zdarma i čerstvé ovoce a dortíky. Stále častěji zavádějí zaměstnavatelé společné firemní snídaně či obědy. Tím vzniká prostor pro sdílení a poznávání se v uvolněné atmosféře, díky čemuž sílí týmový duch kolektivu, upevňuje se ale i celková vize firmy.

Lákavým firemním benefitem je školka, protože je v současnosti většina mateřských školek plně obsazená. Zaměstnanci ocení, že ráno mohou vyrazit i se svou ratolestí rovnou do práce a po skončení pracovní doby zase společně odchází, čímž ušetří čas, jenž by jinak vynaložili na vyzvedávání dítěte ze vzdálenější školky.

Někteří zaměstnanci označují jako jednoznačně nejlepší benefit týden dovolené navíc. Z dlouhodobé perspektivy je tento benefit velmi výhodný i pro zaměstnavatele, protože dostatečný odpočinek zvyšuje výkonnost a kreativitu jejich zaměstnanců. Takový odpočinek ale musí být kvalitní, což znamená, že se zaměstnanec během dovolené nesmí zabývat pracovními záležitostmi. Proto je třeba mít ve firmě funkční systém zastupitelnosti. Ten se vyplatí i v případě dlouhodobé pracovní neschopnosti zaměstnance či při odchodu pracovníka z firmy.

Sportovně založení zaměstnanci ocení benefit v podobě Multisport karty. Ta poskytuje uživatelům zvýhodněné ceny na sportovní a relaxační aktivity do více než 1 700 partnerských zařízení v ČR. Na Multisport kartu si mohou zaměstnanci dopřát vstup do fitcentra, bazénu, posilovny, ale také do sezónních sportovních center, jako jsou například jump park, beach volejbalové hřiště nebo venkovní aquapark. Tento benefit pokrývá rovněž wellness aktivity, což potěší i povahy, které sportu příliš neholdují. Na výběr jsou třeba masáže, solné jeskyně, solária, sauny či vířivky.

V současnosti je pro řešení benefitů často využíván Benefit Plus, jenž umožňuje zaměstnancům volit z řady zaměstnavatelem nastavených bonusů podle vlastních preferencí.

Atraktivním benefitem, který může zaměstnavatel nabídnout, je nadstandardní zdravotní péče. Řada firem také poskytuje svým zaměstnancům příspěvky například na lázeňské pobyty, nákupy v lékárnách či zdravotní péči o členy rodiny. Tyto benefity mají za cíl zvýšení pohody zaměstnanců, což přirozeně vede k navyšování produktivity celého pracoviště.

Pro spokojenost zaměstnanců nejsou podstatné jen zaměstnanecké výhody a benefity. Důležitou odměnou za vykonanou práci je také pochvala. Bude-li mít od vás zaměstnanec kvalitní zpětnou vazbu zahrnující náležité ocenění, bude ve své práci spatřovat smysl. To je velice účinná motivace, která navíc buduje dobré vztahy na pracovišti.


Zpět