Zdražování energií a jeho dopad na podnikatele

Zdražování energií je v současnosti obrovským tématem, které se týká nejen domácností, ale má také zásadní vliv na podnikatele. Od čeho se odvíjí ceny plynu a elektřiny a je řešením rekordních cen energií fotovoltaika?

Vývoj ceny plynu a zdražování v roce 2022

Ceny plynu jsou v evropských zemích tlačeny vzhůru vzhledem k omezování dodávek plynu z Ruska. K zásadnímu nárůstu cen plynu došlo v únoru letošního roku, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie následně přijala sérii protiruských sankcí.

V reakci na zastavení dodávek plynu plynovodem Nord Stream 1 na konci srpna 2022 opět došlo k nárůstu ceny plynu. Vzhledem k vysoké úrovni zásob plynu v Evropě však na začátku září došlo k mírnému poklesu. V září 2022 byla cena klíčového termínového kontraktu na plyn ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku na úrovni 217 eur, tedy cca 5 300 Kč za megawatthodinu. Je však třeba říci, že cena plynu na burze zůstává stále mnohonásobně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala okolo 30eur za megawatthodinu.

Jak se stanovuje cena plynu?

Cena plynu pro odběratele se skládá ze dvou základních složek, a sice z tržní neregulované ceny a státem regulované ceny. Výši neregulované části stanovuje dodavatel a je tvořená platbou za spotřebovaný plyn a paušálem za služby dodavatele. Regulovanou část určuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu a tato část je složena ze tří položek, konkrétně se jedná o poplatek za distribuci, poplatek za činnost operátora trhu a platbu za přepravu plynu.

K nárůstu cen plynu docházelo už během celého loňského roku, vzhledem k tomu, že tuto komoditu Rusko do Evropy dodávalo méně než v předchozích letech.

Vývoj ceny a zdražování elektřiny

Na zdražování zemního plynu reagovaly i ceny elektřiny, které jsou nyní v Evropě na novém rekordu. Právě plyn totiž po většinu roku určuje cenu elektřiny v Evropě.

Z dat ze srpna roku 2022 vyplývá, že cena klíčového termínového kontraktu na elektřinu v Německu na evropské energetické burze European Energy Exchange činila 475 eur, tedy zhruba 11 600 Kč za megawatthodinu. Za poslední dva měsíce se tak ceny elektřiny zhruba zdvojnásobily a jsou podle agentury Bloomberg přibližně šestkrát vyšší, než tomu bylo před rokem.

Jaký vliv mají vysoké ceny energií na podnikatele?

Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR firmy kvůli vysokým cenám energií bojují o přežití. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že ceny elektřiny v červenci 2022 oproti červenci 2021 vzrostly o 33,6 % a plyn se zdražil o 59,8 %.

Svaz průmyslu a dopravy ČR také upozornil na to, že přibývá firem, které jsou nebo budou kvůli drahým energiím v provozní ztrátě, a to i přesto, že v minulých letech vykazovaly zisky. Kromě vysokých cen elektřiny se v současné době firmy potýkají i s vysokými cenami pohonných hmot a drahými surovinami a materiály.

Pomoc ze strany státu: Stanovení maximálních cen energií

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na začátku září předložil novelu zákona, která umožní stanovit cenový strop za energie. Toto opatření, které by mohlo stát až sto miliard korun, má pomoci jak domácnostem, tak i podnikatelům.

Konkrétní podobu zastropování cen energií i zavedení daně z mimořádných zisků, kterou chce vláda pro toto opatření využít, bude projednávat sněmovna začátkem října. Kromě domácností bude cenový strop platit i pro malé a střední firmy.

Solární energie v podnikání

Vzhledem k rostoucím cenám energií, které ohrožují podnikatele, je mezi domácnostmi i firmami čím dál tím větší zájem o fotovoltaiku. Fotovoltaické panely firmy vnímají jako možnost, jak se vypořádat s drahými energiemi, zvýšit energetickou soběstačnost a v neposlední řadě zavést ekologičtější provoz. Nespornou výhodou fotovoltaiky je i její cena a rychlá návratnost.

Podle odborníků je poptávka po fotovoltaikách meziročně vyšší až trojnásobně. O solární panely mají zájem firmy z nejrůznějších oblastí průmyslu a obchodu.

Tip Účty pro právnické osoby a živnostníky od ČSOB jsou bez poplatků za vedení a bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně bezkontaktních platebních karet zdarma. Založte si firemní a podnikatelský účet online během pár minut.

Dotace na zateplení budov a fotovoltaické systémy

Investice do fotovoltaiky rostou napříč světem a i u nás stát na podporu fotovoltaiky vynakládá miliardy korun. Co se týče dotací na solární energii pro podnikatele, podniky všech velikostí mohou využít dotaci na fotovoltaiku z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost.

Podporu je možné získat nejen na fotovoltaické elektrárny, ale také na solární termické systémy, malé vodní elektrárny nebo na tepelná čerpadla. Výše podpory se odvíjí od velikosti podniku. Zejména pro podniky v Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji je také určena podpora z Operačního programu Spravedlivá transformace, jehož cílem je řešení negativních dopadů těžby uhlí v nejvíce zasažených regionech.

A jaká je návratnost fotovoltaiky pro firmy? Dle odborníků se momentálně tato investice vrátí už za sedm let a při využití aktuálních dotačních programů se doba návratnosti snižuje až na čtyři roky.

Stručně
  • Ceny plynu jsou v evropských zemích tlačeny vzhůru vzhledem k omezování dodávek plynu z Ruska. V září 2022 byla cena klíčového termínového kontraktu na plyn na úrovni 217 eur, před rokem se cena pohybovala okolo 30 eur za megawatthodinu.
  • Na zdražování zemního plynu reagovaly i ceny elektřiny, které jsou nyní v Evropě na novém rekordu. Za poslední dva měsíce se ceny elektřiny zhruba zdvojnásobily a jsou přibližně šestkrát vyšší, než tomu bylo před rokem.
  • Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR firmy kvůli vysokým cenám energií bojují o přežití.
  • Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na začátku září předložil novelu zákona, která umožní stanovit cenový strop za energie. Kromě domácností bude cenový strop platit i pro malé a střední firmy.
  • Vzhledem k rostoucím cenám energií, které ohrožují podnikatele, je mezi domácnostmi i firmami čím dál tím větší zájem o fotovoltaiku. Podniky všech velikostí mohou využít dotaci na fotovoltaiku z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost.
  • Podporu je možné získat nejen na fotovoltaické elektrárny, ale také na solární termické systémy, malé vodní elektrárny nebo na tepelná čerpadla. Výše podpory se odvíjí od velikosti podniku.

Zpět