15. díl: eNeschopenka: Co by o ní zaměstnavatelé měli vědět?

Projekt eNeschopenka odstartoval v lednu letošního roku. Vzhledem k aktuální situaci, kdy celá řada zaměstnanců zůstává doma kvůli nákaze koronavirem, je toto téma aktuálnější než kdy dříve. Jak eNeschopenka funguje a co by o nich měli zaměstnavatelé vědět? Zorientujte se díky následujícím řádkům.

O eNeschopenkách

Cílem eNeschopenky je zjednodušení administrativní náročnosti během dočasné pracovní neschopnosti. Zavedení eNeschopenky vede k urychlení procesu výplaty dávek a poskytuje zaměstnavateli informace o jeho nemocných zaměstnancích online. Díky tomuto projektu, který přinesla novela zákona o nemocenském pojištění, tedy dochází k zjednodušení toku informací mezi nemocným, lékařem, zaměstnavatelem a Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Jak funguje eNeschopenka v praxi?

Pokud zaměstnanec onemocní, lékař vyplní elektronickou neschopenku. Po zadání rodného čísla pacienta se mu zobrazí osobní údaje z registru ČSSZ a seznam zaměstnavatelů. Lékař doplní stanovenou diagnózu a datum vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Následně ji zašle příslušné okresní správě sociálního zabezpečení a informace se také dostanou k zaměstnavateli.

Jaké formuláře lékař vystaví?

Od ledna roku 2020 lékař vystavuje následující formuláře:

  • 1. díl neschopenky: hlášení o vzniku dočasné pracovní neschopnosti (elektronickou formou)
  • 2. díl neschopenky: průkaz práceneschopného pojištěnce (tištěný formulář pro pacienta, který musí i nadále informovat zaměstnavatele o nemoci)
  • 3. díl neschopenky: hlášení o ukončení pracovní neschopnosti (elektronickou formou)

A co výplata peněz?

Po zavedení eNeschopenky zaměstnanci nemusí podávat samostatnou žádost o výplatu nemocenské. Žádostí o nemocenskou se stává 1. díl eNeschopenky, pokud bude pracovní neschopnost trvat více než 14 kalendářních dnů. Zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci nemocenskou do 14. dne trvání pracovní neschopnosti, od 15. dne příslušná ČSSZ.

Nejčastější otázky k eNeschopence pro zaměstnavatele

Co byste jako zaměstnavatelé měli o eNeschopence vědět? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky.

Jak se dozvíte o vzniku pracovní neschopnosti zaměstnance?

Zaměstnanci mají stejně jako v minulých letech povinnost neprodleně informovat zaměstnavatele o překážce v práci prostřednictvím emailu, telefonicky nebo smskou. Nově vám však nemusí nosit žádný papír. Pokud si však jako zaměstnavatel aktivujete notifikační službu prostřednictvím ePortálu ČSSZ, budou vám automaticky chodit notifikace do datové schránky. Budete tak okamžitě informovaní o každém rozhodnutí lékaře i vzniku, trvání nebo ukončení neschopenky.

Přijde vám oznámení automaticky?

Pokud si notifikační službu aktivujete prostřednictvím ePortálu ČSSZ, budou vám oznámení automaticky zasílána.

Jak notifikace vypadají?

Součástí notifikačních zpráv je název zaměstnavatele i variabilní symbol. Notifikace, které vám přijdou na e-mail, obsahují jen obecné upozornění, že jsou ve vaší datové schránce na ePortálu ČSSZ dostupné nové informace o pracovní neschopnosti zaměstnance. Tyto notifikace v datových schránkách obsahují stejné informace jako klasické papírové tiskopisy Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti a Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti.

Buďte i vy informovaní o pracovní neschopnosti svých zaměstnanců a získejte potřebné informace rychle díky ePortálu ČSSZ, do kterého se můžete kdykoliv snadno zaregistrovat.


Zpět