1. díl: ČSOB Platba na míru: online akceptace platebních karet i bez integrace platební brány 

Potřebujete od zákazníků přijímat online platby, aniž byste museli implementovat na své stránky klasickou platební bránu? Řešení nabízí Platby na míru od ČSOB – funkce, pomocí které jednoduše vygenerujete platební odkaz.

Co je to Platba na míru od ČSOB

Platba na míru je doplňková služba platební brány od ČSOB, která umožní vašim zákazníkům zaplatit na platební bráně, i když neprochází typickým procesem nákupu na e-shopu. Služba tedy spočívá v tom, že podnikatel v aplikaci zadá údaje pro platbu a vygeneruje unikátní platební odkaz, který zašle zákazníkovi. Zákazník je po otevření odkazu přesměrován na platební bránu ČSOB a po úspěšné úhradě se odkaz stává neaktivním.

V jakých situacích službu Platba na míru využijete? Možností je celá řada:

  • při vystavování faktur nebo zálohových faktur,
  • pokud je potřeba zaplatit při obsluze klienta na call centru,
  • pokud potřebujete od klienta přijmout platbu za dodatečnou změnu objednávky,
  • pokud nemáte vlastní e-shop a podobně. 

Výhody Platby na míru od ČSOB

Platba přes odkaz přináší výhody jak obchodníkům, tak jejich zákazníkům. Pokud například vložíte QR kód na fakturu pro zákazníka, máte jistotu, že neudělá žádnou chybu při ručním přepisování údajů nebo že omylem nezaplatí dvakrát. Navíc nemusíte dlouho čekat na úhradu platebním příkazem.

Pokud nemáte vlastní e-shop a objednávky vyřizujete například telefonicky nebo e-mailem, nemusíte díky Platbám na míru vůbec řešit integraci platební brány na vašem webu. Jednoduše pro zákazníka vygenerujete odkaz na platební bránu, díky kterému mohou za zboží či služby okamžitě a jednoduše zaplatit. 

Jak založit Platbu na míru 

Platební odkaz můžete vytvořit v aplikaci POS Merchant – tedy i v případě, že nemáte implementovanou platební bránu. V sekci Transakce zvolte možnost Platební brány, poté klikněte na tlačítko Vytvořit platbu na míru

Před generováním první platby můžete zadat obecná nastavení, která budou použita i pro všechny další platby, například měnu, jazyk, logo, platnost platby ve dnech (maximálně 60 dní) či URL pro návrat z platební brány po úspěšné transakci. Dále pak pro jednotlivé platby zadáte popis objednávané položky, částku, číslo objednávky pro párování, případně pomocná data.  

Aplikace vám následně vygeneruje unikátní platební odkaz s šestimístným kódem. Tento odkaz můžete zákazníkovi doručit e-mailem, smskou nebo jako QR kód vytištěný na faktuře. Pomocí takto vygenerovaného odkazu lze zaplatit pouze jednou. 

Jak probíhá úhrada? 

Zákazník je po otevření platebního odkazu automaticky přesměrován na platební bránu, kde může částku uhradit jakoukoli nabízenou platební metodou. Po úspěšném dokončení platby je zákazník přesměrován zpátky na web, který jste si zvolili při tvorbě platebního odkazu. 

Pokud ovšem platbu zakládáte v aplikaci POS Merchant, můžete si zvolit možnost platby bez návratu do e-shopu. To využijete v případě, že nemáte žádný systém integrovaný s platební bránou a zákazník se tak nemá kam „vrátit“. Zaplacené transakce si pak ovšem musíte ručně kontrolovat v ČSOB POS Merchant.

Po uhrazení platby již odkaz není aktivní, takže se nemůže stát, že by platba proběhla dvakrát. V případě zamítnutí platby je odkaz nadále aktivní až do doby uplynutí jeho platnosti. 

Jak aktivovat Platby na míru?

Nejdříve se ujistěte, že splňujete podmínky pro aktivaci Platby na míru. Musíte mít aktivní webové stránky, které obsahují veškeré zákonem stanovené náležitosti jako klasický e-shop (např. kontakty, obchodní podmínky včetně GDPR atd.). Poté pro aktivaci služby stačí napsat na akceptacekaret@csob.cz nebo kontaktovat svého bankéře, s nímž uzavřete smlouvu. 

Platba na míru není nijak zvlášť zpoplatněna, poplatky jsou tedy stejné jako při přesměrování zákazníka na platební bránu z e-shopu.  

Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Zpět