13. díl: České firmy potřebují i ve zlých časech dobrého a silného partnera

Tuzemské firmy čelí možná nejturbulentnějšímu období za desítky let. A mnoho z nich by neustále se měnící podmínky nemuselo zvládat, nebýt úzké spolupráce s bankami. Příkladem budiž dvě firmy, které se podělily o své zkušenosti.

Společnost Ekolo.cz, provozovatel největšího specializovaného obchodu s elektrokoly v Česku, aktuálně řeší financování svého provozu. To se začalo prodražovat kvůli prudkému zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou. „Spojili jsme se s ČSOB a nalezli způsob, který nám dlouhodobě pomůže,“ pochvaluje si spolupráci jednatel Ekolo.cz Jakub Ditrich. „Každá situace má východisko, klíčový je dialog mezi bankou a klientem. V ČSOB jsme vždy připraveni hledat řešení potřeb našich zákazníků, a to v časech dobrých i horších,“ říká Pavel Prokop, ředitel firemního bankovnictví ČSOB zodpovědný za segment malých a středních firem.

Jedním z mezinárodně nejúspěšnějších dodavatelů obvodových plášťů budov ze skla a lehkých kovů je firma Sipral, která je také klientem ČSOB. Sipral se podílel už na více než 300 projektech, kupříkladu na úžasné budově Nadace Louis Vuitton v Paříži, Wardian London, jedné z nejvyšších budov nad Temží, nebo na unikátní kodaňské spalovně Amager Bakke se sjezdovkou a horolezeckou stěnou. Jeho stopu nese i radlická centrála ČSOB, kde se Sipral podílel na návrhu obvodového pláště. Tato stavba se řadí k nejmodernějším a nejšetrnějším kancelářským budovám v Evropě.

Udržitelnost je zásadním tématem

Banka našla s firmou Sipral již v začátcích spolupráce společnou řeč. Jejich firemní filozofie je postavená na odpovědném přístupu ke společnosti s důrazem na udržitelnost a ekologii. „Je to absolutně správná cesta. Nesmí se z toho ale stát formální proces postavený na vyplňování papírů,“ poukazuje Leopold Bareš, předseda představenstva a výkonný ředitel Sipral. „Udržitelnost je zásadním tématem pro řadu odvětví. Evropský Green Deal, jehož cílem je razantně snížit emise skleníkových plynů, představuje obrovskou příležitost k modernizaci a technologické přeměně české ekonomiky a zajištění budoucí konkurenceschopnosti našich firem,“ shrnuje Petr Manda, ředitel pro oblast korporátního a institucionálního bankovnictví ČSOB.

Leopold Bareš, předseda představenstva a výkonný ředitel společnosti Sipral

Ekologie a minimalizace škodlivých dopadů na životní prostředí se řadí i mezi klíčové faktory fungování firmy Ekolo.cz, která je průkopníkem používání elektrokol v Česku a svými aktivitami usiluje o zdravější a zábavnější pohyb v přírodě i ve městě. Boom elektrokol nastal zejména v posledních dvou až třech letech, ale podle Jakuba Ditricha mohou přijít ještě lepší časy. „Elektrokolo je geniální dopravní prostředek, který lidé zatím využívají hlavně ke sportu. Zlepšující se kvalita, delší výdrž baterie, na druhé straně dražší pohonné hmoty nebo opravy komunikací mohou vyvolat další vlnu zájmu o elektrokola,“ míní Jakub Ditrich. Pro úspěch takového scénáře je zapotřebí zlepšit například infrastrukturu dobíjení, čemuž Ekolo.cz výrazně napomáhá, neboť stojí za sítí zhruba 350 nabíjecích stanic pro elektrokola, které jsou rozptýleny po celém Česku. Všechna místa jsou k nalezení přes web Powerbox.bike, který je provozován ve spolupráci s partnerským portálem Seznam.cz.

Důraz na inovace a digitalizaci

Obě firmy s ČSOB spojuje i důraz na inovace a digitalizaci. Společnost Sipral se od svého počátku věnuje progresivním stavebním technologiím. „My jsme byli v digitalizaci vždy hodně vpředu, a to i v mezinárodním porovnání. Dlouhodobě využíváme sofistikované softwary a 3D projekční systémy,“ říká Leopold Bareš a poukazuje na fakt, že u zhruba 80 procent zakázek dochází k vývoji nových technických řešení nebo technologických postupů.

Do dalšího období hledí české firmy i přes složitost současné doby s hlavou vztyčenou. „Práce nás stále baví a máme skvělý tým. A hlavně – to, co my děláme, zde bude po desítky let,“ konstatuje Bareš. Ani v Ekolo.cz nemají obavy. „Nějak si vždycky poradíme. Když byly v pandemii zavřené obchody, tak naše firma normálně fungovala dál. Zjistili jsme třeba, že i mechanici mohou pracovat z domácích dílen. A elektrokola zákazníkům umíme i rozvážet,“ vysvětluje Jakub Ditrich.

Široké spektrum služeb

Skupina ČSOB poskytuje firmám a korporacím široké spektrum finančních služeb. Patří k nim tradiční služby v oblasti platebního styku, klasické formy investování a financování provozních potřeb, řešení pro řízení měnových a úrokových rizik, specializované financování, financování s podporou EU, akvizice a projektové financování, cash pooling a v neposlední řadě systémy elektronického obchodování. Firemní klienti mají k dispozici elektronické bankovnictví CEB a CEB Mobile, Virtuální pobočku, aplikace pro ovládání účtů ve více bankách Multicash.

„V rámci naší strategie ‚Digitálně a s lidmi‘ přicházíme neustále s technologickými novinkami. Loni v prosinci jsme spustili pilotní provoz virtuální asistentky Kate 4 business a od letošního února jsme první bankou v České republice, která umí otevírat online účet pro všechny podnikatelské subjekty, tedy jak fyzické osoby podnikatele, tak nejnověji i firmy. Velký potenciál vidíme ve využití bankovní identity, kolem níž připravujeme pro klienty další digitální služby,“ doplňuje Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB.

Oba tyto příběhy jsou velkou inspirací pro další podnikatele. Rozhovory s Leopoldem Barešem a Jakubem Ditrichem si můžete poslechnout v podcastu ČSOB Buďte v obraze.

Tip Účty pro právnické osoby a živnostníky od ČSOB jsou bez poplatků za vedení a bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně bezkontaktních platebních karet zdarma. Založte si firemní a podnikatelský účet online během pár minut.

Zpět