Rostoucí ceny pohonných hmot: Jaká opatření na pomoc podnikatelům přijala vláda?

Současná inflace, která byla k březnu 2022 na úrovni 12,7 procenta, je nejvyšší za posledních 24 let. Nejvýraznější zdražení zaznamenaly pohonné hmoty, které byly v březnu letošního roku o polovinu dražší než v březnu loňského roku. Výrazné zdražení pohonných hmot má samozřejmě velký dopad na podnikatele, proto také vláda přistoupila k několika opatřením. Jakým?

Ceny benzínu a nafty rekordně vzrostly

V březnu 2022 se Natural 95 na čerpacích stanicích průměrně prodával za 44,5 Kč za litr a nafta za 47 Kč za litr. Podle analytiků za nárůstem ceny pohonných hmot v České republice stojí oslabení koruny způsobené propuknutím války na Ukrajině a také zdražování ropy na světových trzích. Právě pohonné hmoty patří ke klíčovým nákladovým položkám některých podnikatelů, zejména pak kamionových a autobusových dopravců. Vzhledem k vysokým cenám nafty i benzínu museli někteří podnikatelé přistoupit ke zdražování zboží a služeb.

Jak vláda pomáhá podnikatelům?

Vláda na začátku dubna 2022 odsouhlasila balíček opatření proti růstu cen pohonných hmot. Součástí tohoto balíčku je zrušení silniční daně u osobních automobilů, autobusů a nákladních aut do 12 tun a také zrušení povinnosti přimíchávání biosložky do paliva, které povede ke zlevnění nafty o 1,5 až 2 Kč na litr. Součástí vládního balíčku je i podpora nízkoemisních vozidel v rámci novely zákona o daních z příjmu.

Zrušení silniční daně

Zrušení silniční daně pro vozy v kategorii pod 12 tun pomůže podle ministra financí Zbyňka Stanjury zejména malým a středním podnikatelům. Zrušení silniční daně se kromě automobilů, autobusů a nákladních aut do 12 tun dotkne také nákladních vozů a přívěsů nad 12 tun, u kterých se sazby silniční daně přiblíží evropským minimům, která stanovuje směrnice o eurovinětě. Doposud například základní sazba silniční daně u nákladního automobilu s hmotností 22 tun činila 16 000 Kč, nově by se jednalo o 5 800 Kč. Dopad zrušení silniční daně na rozpočet vláda odhaduje na zhruba 4,2 miliardy Kč ročně.

Praktický příklad: Roční sazba daně se na základě stáří vozidla může snížit o 48 % (stáří vozu do 3 let od první registrace), 40 % (stáří 4 až 6 let) nebo 25 % (stáří 7 až 9 let). Například v případě autobusu základní sazba činí 27 500 Kč, při snížení o 48 % je to pouze 14 300 Kč. Jednalo by se tedy o úsporu ve výši 13 200 Kč.

Tip Jste OSVČ, podnikatel, firma, příspěvková organizace či úřad s obratem v bezhotovostních transakcích do 50 tis Kč? Požádejte o platební terminál nebo platební bránu na půl roku zdarma a přijímejte platby kartou. Stačí, když jste posledních 12 měsíců neakceptovali platby kartou a splňujete všeobecné podmínky pro využívání služby akceptace plateb kartou.

Zrušení povinnosti přimíchávat biosložku do pohonných hmot

Před platností vládního balíčku museli dodavatelé dosáhnout minimálního podílu biopaliv v pohonných hmotách, konkrétně museli přimíchat 6 % biosložky do nafty a 4,1 % biosložky do benzínu. Vzhledem k tomu, že je cena biosložky vyšší než cena paliv, očekává se, že zrušení povinnosti jejího přimíchávání povede ke snížení konečné ceny pohonných hmot.

Opatření na podporu elektromobility

V neposlední řadě se vládní balíček týká také podpory elektromobility. Díky této podpoře se budou výhodněji užívat firemní automobily i k soukromým účelům a nabíjecí stanice pro elektromobily se nově budou odepisovat po 5 letech namísto původních 10.

Opatření pro podnikatele v dopravě: Odložení platby DPH

Vzhledem k tomu, že se zvýšení cen pohonných hmot nejvíce dotklo podnikatelů v dopravě, vláda se rozhodla, že jim umožní odložit platby DPH až o sedm měsíců. Podnikatelé v dopravě také nemusí celý rok platit zálohy na silniční daň (silniční daň je pro vozy do 12 tun zrušena). Toto opatření má pomoci dopravcům zlepšit jejich cash-flow.

Stručně
  • Vláda na začátku dubna 2022 odsouhlasila balíček opatření proti růstu cen pohonných hmot.
  • Součástí tohoto balíčku je zrušení silniční daně u osobních automobilů, autobusů a nákladních aut do 12 tun. U nákladních vozů a přívěsů nad 12 tun se sazby silniční daně přiblíží evropským minimům.
  • Zrušení povinnosti přimíchávání biosložky do paliva povede ke zlevnění nafty o 1,5 až 2 Kč na litr.
  • Součástí vládního balíčku je i podpora nízkoemisních vozidel v rámci novely zákona o daních z příjmu.
  • Vláda také umožnila podnikatelům v dopravě odložit platby DPH až o sedm měsíců.

Zpět