10 let Indexu očekávání firem: Optimismus je výsadou mladších

Průzkum nálady mezi malými a středními firmami a podnikateli provádí ČSOB již 10 let. Dlouhodobá data názorně ukazují, v jakém prostředí jsou firmy a podnikatelé nejspokojenější. Vrchol Indexu očekávání firem byl na podzim roku 2017 na hodnotě 41,6 bodu. Nejvyšších ukazatelů tehdy dosáhly také dílčí indexy vývoje investic a rozšiřování podnikání. V té době v Česku vrcholil stabilní ekonomický růst, který za celý rok 2017 dosáhl 5,2 procenta při inflaci kolem 2,5 procenta a přijatelné nezaměstnanosti.

Z výsledků vidíme, že optimističtější jsou mladší firmy, které zároveň mají ambice rozšiřovat svůj byznys rychleji. „Důležité je propojit dynamiku mladších firem se zkušenostmi těch déle fungujících. Index očekávání firem nám ukazuje, že firmy do deseti let činnosti více investují a jsou hladovější po inovacích, zatímco podniky působící více než dekádu vnímají vážněji změny klimatu a potřebu udržitelnějšího podnikání,“ poukazuje Aleš Blažek, generální ředitel ČSOB.

Deset let podrobného sledování podnikatelských nálad taky odhaluje, že firmám se dlouhodobě daří předpovídat základní směry, kterými se bude poptávka a s ní i celá ekonomika vyvíjet. Často ale bývají ve svých očekáváních mírně optimističtější, než později ukáže ekonomická realita. Výjimkou byla bezprecedentní situace kolem pandemie covid-19, kdy podnikatelé nečekali tak dramatické uzavření celé ekonomiky. Stejně tak se po tomto šoku zdráhali rychle vrátit k optimismu ohledně očekávané poptávky.


Zpět