Většina firem má finanční rezervu

Zhruba sedm z deseti malých a středních firem a podnikatelů si tvoří finanční rezervy. Firmy, které si tyto rezervy tvoří, je mají průměrně ještě na sedm měsíců, ale kvůli koronakrizi jim postupně ubývají. Vyplývá to z průzkumu Index očekávání firem.

„Je pro nás potěšitelným zjištěním, že více než sedmdesát procent firem v době konjunktury myslelo na zadní vrátka a shromažďovalo si finanční zdroje pro krizové situace, které zažíváme nyní kvůli pandemii. Je ale patrné, že se tento polštář s každou vlnou protipandemických omezení výrazně zmenšuje,“ uvádí Petr Manda, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

V průměru firmy vyčerpaly přibližně čtvrtinu svých rezerv. Lépe jsou na tom větší společnosti, které jsou zatím odolnější a v průměru použily jen zhruba desetinu rezerv. Řada firem sáhla do rezerv i kvůli nákupu ochranných pomůcek.

Celkem 58 procent účastníků v průzkumu odpovědělo, že jejich firmy zatím nemusely přistoupit k nouzovému financování. Pokud už bylo třeba nějaké finance do firmy dostat, pak to bylo nejčastěji právě formou čerpání rezerv. Komerční úvěr si kvůli dopadům koronavirové krize vzalo zatím jen šest procent podniků.

„Záruční programy Covid jsou stále dostupné a jsou vhodné jak pro malé, tak i pro větší podniky a my je doporučujeme pro vytvoření potřebné rezervy využít. Pokud firmy nebudou následně příslušný úvěr čerpat, lze záruku vrátit. Celkový schválený objem financování prostřednictvím programů COVID II, Praha, III a Plus činil v ČSOB ke konci října 7,4 miliardy korun,“ shrnul Petr Manda.


Zpět