Pro většinu firem byl uplynulý rok navzdory očekávání lepší nebo stejný

Pro 62 procent malých a středních firem a živnostníků byl rok 2022 v porovnání s loňskem lepší nebo přibližně stejný. Jen 36 procent respondentů si v podnikání meziročně pohoršilo, zbylá dvě procenta konkrétně neodpověděla, vyplývá z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

„Je třeba vyzdvihnout a ocenit, jak se české malé a střední firmy a podnikatelé, kteří tvoří základní páteř naší ekonomiky, dokázali vypořádat po pandemii i s další nadmíru složitou dobou, respektive výzvou,“ říká Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB.  

„Lidé se po covidu těšili, až vyjedou, takže zatím se daří dobře,“ ohlíží se zpět například Romana Holíková, která má rodinný penzion u Jindřichova Hradce. „Přestože jsou vyšší náklady, jsou i vyšší tržby,“ přidává se Dana Hrabánková, majitelka výrobce magnezia pro sportovce Chalk. 

Firmy investují do energetické nezávislosti 

Firmy a podnikatelé nesložili ruce do klína a dokázali se vypořádat s prudkým růstem cen energií, slábnoucí poptávkou nebo komplikacemi spojenými s válčením na Ukrajině. „Naši firemní klienti reagují na energetickou situaci velice správně a intenzivně se soustředí na investice spojené se snížením spotřeby energií a obecně na posílení své energetické soběstačnosti,“ dodává Pavel Prokop. 

Skupina ČSOB, lídr firemního bankovnictví v tuzemsku, za tři čtvrtletí 2022 meziročně zvýšila celkový objem úvěrů pro malé a střední podniky o 16 procent. „Jsme rádi, že i nadále roste zájem firem jak o financování provozních potřeb, tak i dlouhodobých záměrů, které směřují kromě zmíněné energetiky do inovací, služeb pro koncové klienty a digitalizace. Při řešení těchto priorit bude ČSOB i nadále stát klientům po boku,“ ujistil Pavel Prokop. 

Pro rok 2023 zůstávají firmy zatím o něco opatrnější než při hodnocení aktuálního roku. Zlepšení předvídá 22 procent, zopakování výsledků z roku 2022 celkem 29 procent a meziroční zhoršení 27 procent. Více než pětina respondentů svá očekávání zatím nespecifikovala. „Tím, že se zabýváme vzděláváním, tak v okamžiku, kdy budou mít lidé hluboko do kapsy, budeme první, co budou škrtat,“ uvědomuje si Marcela Hrubošová ze společnosti Finance pro radost. 

Průzkum se uskutečnil v říjnu a listopadu 2022 mezi čtyřmi stovkami zástupců firem a podnikatelů. 


Zpět