Polovina firem chce zvyšovat mzdy alespoň stejně jako v roce 2023

Zvyšovat svým zaměstnancům mzdy v roce 2024 stejně jako v roce 2023 chce zhruba 37 procent malých a středních firem a podnikatelů. 13,5 procenta firem pak plánuje mzdy navýšit ještě víc. Dalších 14 procent svým pracovníkům přidá, ale méně než v předchozím období. V součtu tak bude na rok 2024 přidávat 65 procent dotazovaných, vyplývá z průzkumu Indexu očekávání firem.

S růstem mezd podle průzkumu pro rok 2024 naopak nepočítá 23 procent firem a 12 procent oslovených podniků v době zjišťování o případném přidávání nevědělo. Z těch firem, které navyšovat mzdy budou, přidají přibližně čtyři z deseti v průměru o 3,1 procenta až pět procent. O více než pět procent se mzdy zvednou ve 23 procentech firem. Dalších 23 procent chce zaměstnancům přilepšit o jedno až tři procenta a pět procent o nejvýše jedno procento. Ostatní konkrétní záměry u zvyšování mezd neuvedly. 

Vzhledem ke zpomalení inflace by tak podle analytiků v roce 2024 po delší odmlce měly mzdy růst i reálně. „Zatímco v roce 2023 se inflace bude pohybovat v blízkosti 11 procent, v příštím roce by měla výrazněji zpomalit. I když nejistota spojená s odhady zůstává vysoká, inflace by měla na začátku roku spadnout do nižších jednociferných pater a za celý rok 2024 se může pohybovat kolem tří procent,“ uvádí hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Celkově však v příštím roce vzhledem k setrvačnosti nominální mzdové dynamiky předpokládá, že i reálné mzdy po více než dvou letech začnou meziročně růst. 

„Předpokládáme růst mezd i v příštím roce. Naše rozhodnutí o výši nárůstu mezd bude záviset na několika klíčových faktorech. Prvním faktorem, kterým se řídíme, je produktivita našich společností,“ říká k výhledu na 2024 spolumajitel strojírenské skupiny SkyLimit Michal Bakajsa. „Každoročně provádíme nějakou valorizaci, takže v rámci úrovně inflace,“ doplňuje své záměry majitel společnosti Varistar působící v IT pro zemědělství Jan Semrád.

Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Zpět