Optimismus firem je nejvýše za dva roky, hlavním rizikem se stala ekonomika

Nálada firem a podnikatelů v Česku se dále zvýšila a jen mírně zaostává za úrovní naměřenou před příchodem pandemie. Ta přestala být pro firmy hlavním rizikem. Je jím nyní vývoj v ekonomice, kterého se obávají tři pětiny dotazovaných, vyplývá z reprezentativního průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

„Je patrné, že firmy očekávají ke konci roku zlepšení situace a celkové oživení trhu. Zvýšení poptávky pro čtvrté čtvrtletí předpokládá 41 procent dotazovaných, zatímco před rokem to bylo jen 15 procent. Nárůst investic hlásí 40 procent respondentů, o rok dříve to byla jen pětina. Firmy investují zejména do digitalizace a nejenže nepropouštějí, naopak mají zájem nabírat kvalitní pracovní sílu,“ říká Pavel Prokop, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB. 

Nálada firem v ČR a na Slovensku

Index očekávání firem vzrostl na 7,8 bodu z jarních -17,9 bodu. Optimismus se zvýšil zejména u menších firem a živnostníků, naproti tomu u středních firem optimismus od prvního pololetí mírně klesl. Na Slovensku se Index očekávání firem posunul na -11 bodů z předchozích -22,1 bodu. „V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom prišlo k zlepšeniu očakávania firiem, čo je pozitívne. Ale index je stále v záporných hodnotách. Podnikatelia tak stále silne vnímajú aj prítomnosť rizík vyplývajúce najmä z narušenia dodáveteľských vzťahov. V prípade menších firiem aj volatilného dopytu s pretrvávajúcou hrozbou lockdownov,“ shrnuje Marek Gábriš, hlavní ekonom ČSOB na Slovensku.

Rizika a nástroje

Pro firmy se stala hlavním rizikem ekonomika, což zmiňuje 60 procent z nich. Podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky je zesílené vnímání rizik plynoucích z vývoje ekonomiky pochopitelné. „Asi málokdo loni na jaře očekával, že pandemie na tak dlouho a tak výrazně naruší fungování řady dodavatelsko-odběratelských řetězců, zkomplikuje mezinárodní dopravu zboží, odstartuje prudký nárůst cen energií, výrobní i spotřebitelské inflace a v důsledku toho pak v některých zemích, včetně ČR, i úrokových sazeb,“ poukazuje.

Z dalšího vývoje pandemie má obavy 54 procent dotazovaných. Firmy dále označují za rizika nedostatek kvalitních zaměstnanců (46 procent), změny v legislativě (40 procent) a proměnu v potřebách zákazníků (34 procent). Naproti tomu vývoj nových technologií vnímá jako rizikový faktor jen necelá pětina respondentů.

Části rizik mohou firmy včas předejít pomocí proaktivních kroků. „Doporučujeme firmám, aby s námi diskutovaly svoji situaci a budoucí záměry, kdy můžeme společně využít např. zajišťovacích nástrojů finančních trhů, pojištění majetku či zprostředkovat dotace z evropských či domácích fondů,“ uvádí Pavel Prokop. Vedle toho má Česká republika díky zdrojům z EU na dekarbonizaci nyní mimořádnou příležitost technologicky změnit a posunout dopředu řadu odvětví a zvýšit konkurenceschopnost firem. „I stávající situace v oblasti rostoucích zdrojů energií motivuje firmy aktivně pracovat s tématem udržitelnosti a snížit spotřebu zdrojů i CO2 stopy a tím v konečném důsledku posunout Českou republiku v rámci Evropy správným a konkurenceschopným směrem,“ upozorňuje Pavel Prokop.

Ocenění za firemní bankovnictví

Skupina ČSOB patří v případě firemního bankovnictví v ČR dlouhodobě k lídrům trhu, na kterém má výsadní postavení i při zajišťování zdrojů z EU. Prestižní americký magazín Global Finance letos poprvé hodnotil segment malých a středních podniků jako samostatnou kapitolu, a právě ČSOB vyhlásil za nejlepší českou SME banku pro rok 2022.

Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Zpět