Důvěra firem v ekonomiku ČR klesla na 30 procent

Důvěra malých a středních firem a podnikatelů v českou ekonomiku propadla kvůli koronavirové pandemii na 30 procent. Na nižší hodnotě ukazatel, který je sledován od roku 2013, ještě nebyl. Vyplynulo to z průzkumu Index očekávání firem.

„Už loni optimismus firem slábl v souvislosti s uvadající ekonomikou. Pandemie a dvě vlny nouzového stavu vše umocnily,“ vysvětluje Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB. Na podzim 2019 byla celková spokojenost s ekonomikou v České republice 68 procent.

Největší nespokojenost s ekonomickou situací panuje podle předpokladů v nejvíce postižených odvětvích ubytování a stravování, kultury a zábavní a rekreační činnosti. V těchto oborech nespokojenost vyjádřily více než čtyři pětiny firem.

„To, co se děje, se týká živnostníků. Továrny jedou, ale malé provozovny se zavírají, to je prostě nepochopitelné,“ uvádí Martin Rak, majitel firmy Piana na klíč. „Ekonomika byla dlouhodobě strašně napumpovaná, takže se dalo čekat, že nějaká krize vypukne,“ míní Stanislav Stavárek, jednatel společnosti Přírodní dekorace.

Vzhledem k míře nespokojenosti je pandemií nejméně postižena oblast stavebnictví, kde vyjádřilo spokojenost s vývojem české ekonomiky 54 procent firem. I v tomto odvětví se ale situace zhoršila, neboť ještě o rok dříve bylo spokojeno s ekonomikou osm firem z deseti.


Zpět