Chraňte své podnikání i své zákazníky před internetovými podvody

Před Vánoci se každoročně zvyšuje počet nákupů na e-shopech. Ostatně například v roce 2021 Češi jen za vánoční dárky koupené na internetu utratili 77 miliard korun. Ruku v ruce se zvýšeným počtem nákupů se však zvyšuje také počet internetových podvodů. Informujte o těchto podvodech své zákazníky. Nejenže je ochráníte, ale také v jejich očích vzroste vaše důvěryhodnost.

Počet internetových podvodů dramaticky roste

Z údajů ze srpna 2023 vyplývá, že Česko patří k zemím, kde v posledních měsících nejdramatičtěji vzrostl počet internetových podvodů. Pomyslný ukazatel rizika je podle bezpečnostních expertů nejvyšší za poslední tři roky. Pachatelé neustále přicházejí s novými a čím dál tím propracovanějšími typy útoků. V průměru podle České bankovní asociace činí škoda jednoho poškozeného při internetových podvodech 161 500 Kč.

7 tipů, jak chránit své podnikání i své zákazníky

V následujících řádcích se podíváme na to, o jakých rozšířených typech internetových podvodů můžete informovat své zákazníky a také co udělat pro to, aby byl nákup na vašem e-shopu pro vaše zákazníky co nejbezpečnější.  

Informujte zákazníky o falešných zprávách od doručovatelů

V posledních měsících zaznamenali policisté velké množství podvodů týkajících se doručování balíčků. Falešné zprávy chodí především od největších českých doručovatelů zásilek, jako je například Česká pošta. Jakmile příjemci takovéto zprávy kliknou na odkaz a doplní „chybějící“ údaje, mohou se podvodníci dostat k penězům na jejich bankovním účtu. Dejte o tomto podvodu vědět svým zákazníkům a poraďte jim, jak podvodné zprávy rozpoznat:

  • O podvod se s největší pravděpodobností jedná, pokud zákazník neočekává žádný balík.
  • V případě, že balík čeká, měl by si zkontrolovat adresu odesílatele zprávy, odkaz i text zprávy. Podvodné zprávy často přicházejí z neznámých adres a bývají v nich překlepy a chyby.
  • Pokud si zákazníci nejsou jistí, mohou si jednoduše zaslanou informaci ověřit u doručovatele.

Upozorněte své zákazníky na podvodné e-shopy

Takřka každým dnem na internetu přibude nový podvodný e-shop. Podvodné weby zpravidla lákají na velmi atraktivní slevy, bývají plné chyb a mnohdy na nich chybí kontaktní údaje. Pokud na takovémto e-shopu zákazník zboží zakoupí, balíku se nikdy nedočká a přijde o peníze.

Výčet podvodných e-shopů je možné najít v seznamu rizikových e-shopů, který vede Česká obchodní inspekce. Podvodné e-shopy mnohdy napodobují vzhled známých webů. Pokud tedy vlastníte e-shop, může se i vám stát, že se podvodníci budou snažit napodobit váš web, čímž mohou ohrozit vaši pověst.

Zabezpečte svůj web proti kybernetickým útokům

Internetoví podvodníci s oblibou útočí nejen na koncové zákazníky, ale také na e-shopy. Je proto rozhodně namístě svůj e-shop před útoky co nejlépe zabezpečit. Jak?

  • Jednou z možností, jak e-shop chránit, je certifikát SSL, který funguje tak, že šifruje veškerá data, která tečou mezi serverem a prohlížečem zákazníků. Výhodou e-shopů zabezpečených certifikátem SSL je nejen to, že se hackeři nedostanou k datům, ale vyhledávače považují takovéto e-shopy za důvěryhodnější a umísťují je výše ve vyhledávání.
  • Jak zjistit, zda je váš systém dostatečně chráněný proti útokům hackerů? Nechejte provést testování zranitelnosti známé jako penetrační testování, které slouží k nalezení zranitelností v systému.
  • V případě, že teprve e-shop zakládáte, vsaďte na prověřenou webhostingovou společnost s dostatečnou úrovní zabezpečení.

Dávejte si pozor na podvody na Facebooku

K jedněm z nejnovějších internetových podvodů patří falešné zprávy na Facebooku odesílané z účtů, které se tváří jako oficiální zástupci Facebooku (Facebook Support, Business Support, Meta Business apod.). Takovéto účty zasílají firemním profilům sdělení, že stránka porušuje autorská práva či pravidla Facebooku nebo posílají zprávu o smazání účtu, pokud nedojde k ověření účtu.

Pokud takovou zprávu dostanete, neklikejte na odkazy a zprávu ihned smažte. Zástupci Facebooku nikdy nekomunikují se stránkou přes Messenger.    

Šifrujte data svých zákazníků

Výše zmíněný certifikát SSL slouží k ochraně dat na cestě mezi serverem a prohlížečem zákazníků. Nedokáže ale chránit data přímo ze zdroje. Proto je klíčové mít také šifrovací nástroje, které ochrání vaše servery a databáze.

Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Zřiďte si bezpečné platební brány a umožněte platbu na dobírku

Zákazníky může od nákupu u vás odradit, pokud nebudete nabízet možnost platit prostřednictvím bezpečné platební brány nebo pokud jim neumožníte zakoupit zboží na dobírku. K nejznámějším poskytovatelům platebních bran v ČR, které mají vysokou mírou zabezpečení, patří platební brána Comgate, GoPay, PayU, PayPal a ČSOB.

Mějte na webu uvedené všechny důležité informace

Provozovatelé e-shopů mají povinnost mít na stránkách uvedené informace o prodávajícím a kontaktní údaje. Nedílnou součástí internetového obchodování jsou i obchodní podmínky a reklamační řád. Váš web musí být samozřejmě také v souladu s GDPR.

TIP na závěr: Buďte sami obezřetní

S nástupem umělé inteligence jsou internetové podvody čím dál tím sofistikovanější. Začněte tím, že si nastavíte silná unikátní hesla. Svůj počítač a mobilní zařízení chraňte antivirovými a antimalware aplikacemi a nikdy neklikejte na neznámé odkazy. Tím chráníte jak své podnikání, tak i své zákazníky.

Stručně
  • Před Vánoci se každoročně zvyšuje počet nákupů na e-shopech. Ruku v ruce se zvýšeným počtem nákupů se však zvyšuje také počet internetových podvodů.
  • Informujte zákazníky o falešných zprávách od doručovatelů. Jakmile příjemci takovéto zprávy kliknou na odkaz a doplní „chybějící“ údaje, mohou se podvodníci dostat k penězům na jejich bankovním účtu.
  • Upozorněte své zákazníky na podvodné e-shopy. Pokud na takovémto e-shopu zákazník zboží zakoupí, balíku se nikdy nedočká a přijde o peníze.
  • Zabezpečte svůj web proti kybernetickým útokům pomocí certifikátu SSL, který šifruje veškerá data, která tečou mezi serverem a prohlížečem zákazníků. Dále je klíčové mít také šifrovací nástroje, které ochrání vaše servery a databáze.
  • K jedněm z nejnovějších internetových podvodů patří falešné zprávy na Facebooku odesílané z účtů, které se tváří jako oficiální zástupci Facebooku. Pokud takovou zprávu dostanete, neklikejte na odkazy a zprávu ihned smažte.
  • Zřiďte si bezpečné platební brány, umožněte platbu na dobírku a mějte na webu uvedené všechny důležité informace.
  • Nastavte si silná unikátní hesla, svůj počítač a mobilní zařízení chraňte antivirovými a antimalware aplikacemi a nikdy neklikejte na neznámé odkazy.

Zpět