Vše, co jste potřebovali vědět o zahraničních platbách

Obchodujete se zahraničím a zajímá vás, jaké máte možnosti převodu peněz v rámci Evropské unie i mimo ní? Připravili jsme si pro vás malý přehled, díky kterému zjistíte, jaká z variant se vám vyplatí nejvíce.

Změny v poplatcích za zahraniční platby v eurech

Pokud jste v minulém roce řešili zahraniční platby a byli jste rozčarovaní výší poplatku, jistě vás potěší, že v letošním roce došlo k výrazným změnám. Kvůli novému nařízení EU totiž musely banky tyto poplatky zlevnit. Poplatky za příchozí SEPA platby jsou tak v současnosti v některých bankách zcela zdarma a v jiných vás budou stát 5 až 6 Kč, stejně je tomu i v případě odchozích SEPA plateb. U ostatních odchozích úhrad do zahraničí však mohou být ceny podstatně vyšší.

SEPA platba (Single Euro Payments Area) je bezhotovostní převod peněž, který je prováděný v eurech.

Bankovní služby

Téměř všechny banky nabízejí podnikatelské účty, které jsou uzpůsobené také na platbu do zahraniční. Jaké máte možnosti?

Jednorázová zahraniční platba

Jednou z možností je jednorázová zahraniční platba, kterou můžete zadat buď přes elektronické bankovnictví, nebo vyplnit platební příkaz k zahraniční úhradě na přepážce banky. S jakými částkami byste měli v případě této varianty počítat? Některé banky si v případě odchozí platby do 50 000 EUR účtují 150, 250 nebo 500 Kč za platbu, jiné požadují 0,9 až 1 % z částky do výše 1500 Kč.

Speciální účet pro obchodování se zahraničím

Další možností je zřízení speciálního účtu pro obchodování se zahraničím. Tyto účty nebo balíčky se vyplatí především těm podnikatelům, kteří obchodují se zahraničím ve velkých objemech. Mezi výhody těchto speciálních účtů patří například zvýhodněné zahraniční platby nebo sjednání individuálního kurzu. Ceny za jednu platbu do zahraničí začínají na 35 Kč.

Běžný účet v cizích měnách

Třetí možností je účet v cizích měnách. Výhodou tohoto účtu je skutečnost, že budete platbu platit přímo v měně, ve které provádíte obchod a nemusíte se tak bát kurzových ztrát, které plynou z převodu měn nebo kolísání hodnoty dané měny. Cena za jednu zahraniční platbu se v tomto případě pohybuje okolo 50 až 200 Kč.

Jak dlouho trvá převod peněz do zahraničí?

Pokud posíláte peníze do zahraničí, rychlost transakce se odvíjí především od měny, nejrychleji se převádí eura a měny z Evropského hospodářského prostoru. Každá platba musí navíc projít kontrolou Evropského hospodářského prostoru, čímž se také doba převodu prodlužuje.

Nebankovní služby

Pokud posíláte peníze do zahraničí, můžete zvolit nejen platbu prostřednictvím bank, ale také prostřednictvím nebankovních služeb, ke kterým patří například Western Union, platební karta Revolut nebo převod peněz do zahraničí Českou poštou.

Western Union

Oblíbeným způsobem posílání peněz do zahraničí je služba Western Union, která přináší nejrychlejší odeslání peněz do zahraničí bez použití bankovního účtu. Poplatek za tuto službu závisí na odesílané částce a zemi příjemce. Nevýhodou je skutečnost, že se kvůli odeslání peněz musí dojít na pobočku.

Platební karta Revolut for Business

Podnikatelská karta Revolut nabízí účty ve 24 měnách, mezinárodní platby zdarma a v neposlední řadě snadné používání firemních karet. Tato karta má celou řadu výhod, pozor si však dejte na kurzy o víkendech, kdy si Revolut nastavuje přirážku 0,5 %.

Převod peněz Českou poštou

Jednou z možností převodu peněz do zahraničí je také vyplnění poukázky na České poště. Příjemce následně peníze obdrží v hotovosti nebo k výplatě na bankovní účet. Výhodou jsou poměrně nízké poplatky, nevýhodou je však značně omezený výčet zemí, do kterých je možné peníze posílat.

Ušetřete i vy nemalé částky při posílání peněz do zahraničí díky našemu malému přehledu možností zahraničních plateb.


Zpět