Nejčastějším benefitem je pružná pracovní doba

Dvě třetiny firem nabízí flexibilní pracovní dobu a 54 procent vyplácí letní nebo vánoční prémie. Stravenky, možnost práce z domova nebo příspěvky na školení a důchodové spoření pak poskytují vždy nejméně čtyři z deseti firem, zjistil průzkum Index očekávání firem.

Daňová uznatelnost některých benefitů ale bude od ledna 2024 na základě vládního konsolidačního balíčku zastropována do poloviny průměrné mzdy za zdaňovací období. Nad tento limit se budou danit jako příjem. Podle průzkumu to ovlivní nabídku benefitů až u třetiny firem.

Třeba příspěvek na důchodové spoření plánuje v roce 2024 nově zavést pět procent zaměstnavatelů. Omezovat naopak firmy plánují nejčastěji dárkové poukazy, příspěvky na sport a kulturu nebo právě práci z domova, která se značně rozšířila během nedávné pandemie covidu-19.

Takřka polovina firem, které se změn obávají, plánuje benefity omezit. Dalších 15 procent je omezí ve prospěch penzijního spoření, kterého se daňová změna netýká. Pětina firem ovšem počítá s tím, že vyšší náklady na benefity uhradí samy. „Dost firem ve vnitřních směrnicích omezí maximální výši benefitů právě na vládou navrhovanou hranici,“ je přesvědčena Bedřiška Baše, majitelka společnosti České a slovenské účto.

TipČSOB Online konfigurátorem podnikatelských financí získáte nabídku přímo pro své podnikání, ať už se jedná o financování vašeho podnikání, zhodnocení vkladů či zkrátka vše kolem financí. Žádost vyřídíte rychle a online. Od začátku jednáte přímo se zkušeným bankéřem pro firmy a podnikatele.

Zpět