17. díl: Mentoring vystřelí startup do výšky. A může i vás!

Zakladatelé startupů musí mít velmi široký záběr, aby dokázali celou firmu posunout k úspěchu, ale zároveň nemůžou být experti na všechno. Musí nastavit firmu tak, aby měla dobrou vizi, výborné lidi, aby přidávala hodnotu, uměla prodávat. Čas je extrémně tlačí, protože až 19 % z nich skončí proto, že je někdo předběhl.

Důležitou součástí pomoci startupům je mentoring. A co to vlastně ten mentoring je? Mentoring je forma rozvoje spočívající ve sdílení rad a zkušeností, podpoře, povzbuzení a motivaci. Nabízí ho většina akceleračních programů i soutěží a jinak tomu není ani ve Start it @ČSOB. Je to cesta, jak od expertů, zkušených podnikatelů a manažerů získat ve zkrácené době zkušenosti, které sami sbírali celý život, a přitom autenticky rozhodovat o budoucnosti své firmy.

Do mentoringu startupů se zapojují kromě zkušených podnikatelů i někteří zaměstnanci ČSOB. Zeptali jsme se pár z nich:

Petr Kopeček (mentor, manažer sektoru zemědělství)

Co tě na mentorování startupů baví?

Práce s mladými lidmi, kteří mají neotřelý nápad a elán dotáhnout ho do úspěšného konce.

Poděl se o jeden zážitek z mentoringu:

Rychlost řešení technického problému. Při mentoringu jsem vznesl požadavek na nutnost tvorby mobilní aplikace a při příští schůzce byl na světě prototyp.

Jaký to má přínos pro tvoji každodenní práci?

Je to vítaná změna oproti každodenní rutině. Energie a zápal řešitelů je osvěžující. Baví mě to s nimi.

Petr Tomášek (mentor, regionální ředitel FIB, jižní Morava)

Co tě na mentorování startupů baví?

Rád potkávám lidi a povídám si o neotřelých nápadech. Starupisti jsou zajímaví lidé, plní energie, nadšení a přesvědčení pro svou myšlenku. Vždy se dozvím něco nového, startupisti jsou vlastně vynálezci. Napadlo by vás třeba začít podnikat v hlídání domácích mazlíčků, spojit to s úklidem a nabízet to prostřednictvím vlastní, velmi pokročilé mobilní aplikace?

Poděl se o jeden zážitek z mentoringu:

Nejčastěji používané slovo mezi startupisty je „škálovat“. Všichni tak nějak z kontextu tuší, ale co to vlastně je? Už vím, že je to schopnost rozšiřovat dané řešení a umocňovat efekt původní myšlenky. Je to o schopnosti přenést řešení do jiného města, státu a postupně dobýt třeba světový trh. Ne každému se to podaří, ale jsou to úžasné příběhy.

Jaký to má přínos pro tvoji každodenní práci?

Zapojení do StartIt je pro mě zpestření, vykročení do nových, méně známých oborů. V bance, zejména při úvěrování, pracujeme převážně s firmami, které mají historii a jsou v lecčems tradiční. Startup je něco jako cizokrajné koření, kde alternativou k chuti dálek je hledaná perspektiva pro nové služby nebo produkty. To, že získáváme i nové klienty, je pro mě spíše něco navíc, hlavním cílem StartIt je pro mě budování skvělého jména ČSOB, které je spojeno s inovacemi a jejich podporou.

Kromě cíleného mentoringu ve Start itu také pořádáme Mastermind skupiny, kam zakladatel může přinést téma, které ho pálí a ostatní zakladatelé sdílí své zkušenosti v této oblasti a řeknou, jak by problém řešili oni. Je to výborný způsob, jak si navzájem pomáhat.

Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

Zpět