Jak vést pohovor, abyste našli vhodné kandidáty na pracovní pozici

Zaměstnavatelé v České republice v posledních letech bojují s nedostatkem zaměstnanců. Ze statistik z roku 2021 vyšlo, že 62 % zaměstnavatelů v ČR nemůže dlouhodobě najít dostatek vhodných uchazečů. Pokud je to i váš případ, přijde vám vhod návod na to, jak vést pohovor, aby se kvalifikovaní uchazeči o práci rozhodli právě pro vaši firmu.

Prvním krokem je sepsání poutavého pracovního inzerátu

Ještě předtím, než se vůbec uchazeč o práci dostane k pohovoru, je nutné ho zaujmout pracovním inzerátem. Ze statistik vyplývá, že více než 73 % lidí práci hledá pouze pasivně, takže je opravdu nutné vybočit z davu firem, které cílí na stejné uchazeče. Jak na to? Ujasněte si, jakého kandidáta hledáte a přizpůsobte mu styl komunikace. V inzerátu buďte konkrétní v tom, co hledáte i v tom, co nabízíte.

Titulek je klíčový 

Velkou pozornost věnujte i samotnému názvu pracovní pozice. Jedna pracovní pozice totiž může být prezentovaná pod různými názvy. V tomto případě se vám vyplatí udělat analýzu jednotlivých klíčových slov a zjistit, pod jakým názvem danou pozici lidé na internetu nejčastěji vyhledávají. Přímo v titulku můžete také definovat i hlavní výhodu, ať už v podobě vysokého platu nebo třeba služebních cest po celém světě.

TIP: Dejte si záležet na formátu inzerátu

Jak už jsme řekli, v dnešní době je velmi důležité uchazeče zaujmout takříkajíc na první pohled. Myslete na to, když budete inzerát vytvářet a zaměřte se na jeho grafickou stránku nebo použijte video. Podle statistik totiž inzeráty, které obsahují video, mají v průměru o 34 % více odpovědí než inzeráty bez videa. Inzerát nezapomeňte umístit také na relevantní sociální sítě s použitím poutavého obrázku, případně gifu, pokud cílíte na mladé uchazeče.

Jak vést pohovor, abyste získali vhodného zaměstnance?

Máte perfektně napsaný pracovní inzerát? Výborně, brzy se vám začnou ozývat první uchazeči. V této části se tedy zaměříme na to, jak vést pohovor a na jaké otázky se ptát, abyste uchazeče nevystrašili, ale naopak zaujali. Aby se kandidát při pohovoru cítil příjemně a uvolněně, měli byste být přátelští a neformální a pokládat ty správné otázky, díky kterým se dozvíte cenné informace o schopnostech a zkušenostech uchazeče.

Vysvětlete uchazeči o práci, jak bude pohovor probíhat

Asi nikdo nemá rád, když neví, co může od pohovoru očekávat. Proto je dobré předem uchazeče o práci informovat o tom, jak bude pohovor vypadat. Nastiňte mu, jak dlouho bude pohovor trvat, kolik bude mít kol, kdo všechno se ho bude účastnit a také zda je jeho součástí zkušební test. Díky těmto informacím bude uchazeč uvolněnější a pohovor bude lépe organizovaný.

7 otázek, které při pohovoru položit

Nyní už se pojďme podívat na to, jaké otázky byste uchazeči o práci měli položit, abyste zjistili, zda se hodí na danou pracovní pozici a také zda zapadne do vašeho týmu.

Jaké jsou vaše kariérní cíle?

Před tím, než se pustíte do pokládání specifických otázek spojených s danou pracovní pozicí, je užitečné dobře porozumět kariérním cílům uchazeče a položit mu obecné otázky spojené s jeho profesními zájmy.

Co vás na dané pracovní pozici zaujalo?

Pokud uchazeči o zaměstnání položíte tuto otázku, pravděpodobně budete schopni posoudit, jestli se na danou pozici jenom slepě přihlásil, nebo o ni má opravdu zájem. Můžete také navázat na zkušenosti uvedené v životopise a zeptat se, jak by reagoval na konkrétní situaci.

Co od dané pozice očekáváte?

Tato otázka vám napoví, zda se představy o pracovní pozici uchazeče shodují s reálnou náplní práce.

Na co jste ve své kariéře nejvíce hrdí?

Díky této otázce se o uchazeči dozvíte zase o něco více a získáte lepší představu o tom, jak vypadala jeho náplň práce v minulém zaměstnání. Navíc dáte uchazeči prostor, aby mohl prezentovat své nejsilnější stránky.

Jak hodnotíte činnost naší firmy? Je něco, co byste změnili?

Prostřednictvím této otázky velmi jednoduše zjistíte, jestli se uchazeč na pohovor připravoval a zjistil si něco o vaší firmě. Tato otázka vám také napoví, jestli má o práci ve vaší firmě opravdu zájem.

Jaké jsou vaše zkušenosti v dané oblasti?

Samozřejmě je také namístě zeptat se na zkušenosti a schopnosti uchazeče spojené s pracovní pozicí. Čím dál tím více firem si začíná uvědomovat, že vysokoškolský titul nebo několikaletá praxe nemusí být zárukou toho, že uchazeč bude na dané pozici excelovat a přínosnější pro společnost mohou být lidé, kteří mají požadovaný soubor dovedností.

Když se v práci objeví konflikt, jak ho řešíte?

Tato otázka je velmi důležitá zejména v případě, že hledáte uchazeče na vedoucí pozici. Díky ní totiž lépe porozumíte jeho interpersonálním dovednostem a jeho osobnosti a zjistíte, zda je schopný vyřešit konflikty v práci s chladnou hlavou.

Tip Účty pro právnické osoby a živnostníky od ČSOB jsou bez poplatků za vedení a bez jakýchkoliv podmínek, a to včetně bezkontaktních platebních karet zdarma. Založte si firemní a podnikatelský účet online během pár minut.

5 otázek, kterým se při pohovoru vyhnout

Existuje samozřejmě také několik otázek, kterým byste se měli na pohovoru vyhnout, abyste vhodné uchazeče neodradili.

Otázky spojené s rodinným nebo zdravotním stavem

Naprostým tabu jsou při vedení pohovoru diskriminační otázky spojené s věkem, počtem dětí (stávajících i plánovaných), politickou a náboženskou příslušností nebo osobními plány. Na tyto otázky totiž uchazeči nemají povinnost odpovídat a personalisté se na ně ani nesmí ptát. Tyto otázky mohou vést k tomu, že uchazeč ztratí zájem pracovat ve vaší firmě. Pokud navíc budete takto zaměřené otázky uchazečům pokládat, může se stát, že se uchazeč o nepříjemnou zkušenost podělí s ostatními na internetu, což může mít negativní dopad na pověst společnosti.

Kde se vidíte za 10 let?

Podle průzkumu agentury Grafton Recruitment uchazeči o práci za nejhorší otázku při pracovním pohovoru považují právě otázku „Kde se vidíte za 10 let?“. Jednak na ni zájemci o práci neradi odpovídají, a jednak vám na ni pravděpodobně neodpoví upřímně.

Proč bychom měli vybrat právě vás?

Pokud uchazeči položíte tuto otázku, dáváte mu jasně najevo, že jste vy tím, kdo si vybírá a rozhoduje, a narušíte tak rovnováhu celého pohovoru. Touto otázkou stavíte člověka do situace, kdy se před vámi musí obhajovat.

Jaké jsou vaše slabé stránky?

Jednou z nejčastějších otázek na pohovoru je dotaz na slabé stránky. Proč tuto otázku nemá smysl pokládat? Uchazeč se na ni pravděpodobně odpoví podle doporučení, která najde na internetu a nic vám to o něm neřekne.  

Proč jste odešel z předchozího zaměstnání?

Tato otázka může být pro zájemce o práci nepříjemná, a navíc nemusí mít žádnou výpovědní hodnotu. Možných důvodů pro odchod z předchozího zaměstnání je opravdu hodně a většinu z nich není vhodné na pohovoru probírat.


Zpět