10 tipů, jak v podnikání ušetřit na energiích

Růst cen energií je v současné době jedním z nejpalčivějších problémů, se kterým se potýkají nejen domácnosti, ale také podnikatelé a firmy. Řada z nich proto uvažuje nad tím, jak na energiích ušetřit. Pokud i vy hledáte cestu, jak minimalizovat náklady za energie, podívejte se na naše tipy.

Ceny energií neustále rostou

Z analýzy Ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že oproti říjnu 2021 ve čtvrtém kvartále roku 2022 stoupnou náklady u elektřiny o 86 % a u zemního plynu o 59 %. Někteří odborníci se však domnívají, že růst cen energií bude ještě výraznější. Předpokládá se, že zvýšení cen energií se nejvíce projeví v roce 2023, kdy se pravděpodobně účty za elektřinu a za plyn až ztrojnásobí oproti roku 2021. Ke snížení cen by mělo dojít až v letech 2024 a 2025, neočekává se však, že by se měly ceny vrátit na úroveň z roku 2021.

Firmy na růst cen energií reagují zdražováním

Z průzkumu Hospodářské komory, který proběhl v letošním roce, vyšlo, že více než polovina podnikatelů předpokládá nárůst výdajů spojených s energiemi, a to až o 50 %. Nejvíce se růst cen energií dotýká firem podnikajících ve zpracovatelském průmyslu a ve stavebnictví.

Firmy na růst cen reagují zdražováním, průzkum ukázal, že zdražení plánuje 84 % podnikatelů. Řada firem na vzniklou situaci reaguje také investicemi do úsporných projektů.

Jak mohou firmy na energiích ušetřit?

Nyní už se dostáváme k odpovědi na otázku, jak můžete docílit úspor na energiích. Možností je více.

Pomoc ze strany státu

Vzhledem k vysokým nákladům na elektřinu, plyn a topení vláda slíbila podporu, která může domácnostem, OSVČ a firmám přinést i desítky tisíc korun. V čem tato podpora spočívá?

TIP Č. 1: Odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje

Ministerstvo průmyslu a obchodu z 66 miliard korun, které se rozhodlo uvolnit na pomoc s růstem cen energií, vyčlenilo 23 miliard korun na odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Ty domácnostem i firmám automaticky odpustí letos i v příštím roce, takže firmy nemusí o odpuštění poplatku žádat.

TIP Č. 2: Pomoc firmám z energeticky náročných odvětví

Vláda se zaměřila i na pomoc firmám z energeticky náročných odvětví, kterým poskytne dvě miliardy korun jako kompenzaci nepřímých nákladů. Tato pomoc bude určena zhruba třiceti firmám, které obdrží až přes sto milionů korun.

TIP Č. 3: Program Záruka 2015 – 2023

Pro OSVČ a malé a střední podniky je určena i pomoc ze strany Národní rozvojové banky, která poskytuje záruku až do výše 80 % jistiny zaručovaného úvěru. Tento program je určen pro ty OSVČ a malé a střední firmy, kterým přestal dodavatel kvůli ukončení činnosti dodávat elektřinu nebo plyn, a tím pádem musely přejít k dodavateli poslední instance. Stejně tak je určena pro podniky, které musely uzavřít nové smlouvy na energie, jež vedly k navýšení záloh o více než 100 %.

TIP Č. 4: Dotace z programu EFEKT

Náklady je dle Ministerstva průmyslu a obchodu možné snížit až o polovinu díky takzvanému energetickému managementu, tedy systému hospodaření s energií. Jedná se o dlouhodobé opatření, které sleduje spotřebu energie, vyhodnocuje ji a následně dochází k realizaci energeticky úsporných opatření, která jsou spojená s každoročními úsporami.

Pokud mají firmy o energetický management zájem, mohou si zažádat o dotaci z programu EFEKT. Více o tomto programu se můžete dozvědět díky manuálu vydanému Ministerstvem průmyslu a obchodu, ve kterém jsou i kontakty na konzultační střediska EKIS, jež poskytují konzultace zdarma a pomáhají firmám s dotacemi.

TIP Č. 5: Dotace na čisté zdroje energie

Firmy mají zájem o dotace na čisté zdroje energie, v současnosti proto dochází k úpravě podmínek dotačních programů. Na čisté zdroje energie by měl poskytovat podporu Národní plán obnovy, jehož celkový rozpočet činí 190 miliard korun a Modernizační fond se svým programem RES+, který je zaměřený na rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

Zakomponování obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny, jako jsou fotovoltaické, větrné nebo vodní elektrárny, je poměrně vysokou investicí. Tato investice se však vzhledem k vysokým cenám energií firmám opravdu vyplatí, i tím, že díky úspoře nebudou muset zvyšovat ceny, čímž budou na trhu konkurenceschopnější.

Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

Snížení spotřeby energie je možné i bez větších investic

Firmy mohou energii šetřit i bez vysokých investic díky několika úsporným opatřením. Jakým?

TIP Č. 6: Nižší teplota v budově firmy

Jedním z účinných způsobů, jak ušetřit na energiích, je nepřetápět v kancelářích a dalších prostorách firmy. Ideální teplota v místnosti se pohybuje okolo 21 stupňů Celsia, každý stupeň dolů přitom dokáže ušetřit 5 až 10 % nákladů za energie.

TIP Č. 7: Úsporné osvětlení

I menší zásah v podobě přechodu na úsporné osvětlení může dle odborníků přinést úsporu i desítky tisíc korun ročně, především v případě firem s velkými výrobními halami a provozy. Pokud má firma kancelářské prostory s dostatkem přirozeného světla, měla by ho využít místo toho, aby uvnitř celý den svítilo umělé světlo.

TIP Č. 8: Eliminace takzvané fantomové energie

Co si představit pod pojmem fantomová energie? Energii, kterou zařízení čerpají i přesto, že nejsou používána. Pokud tedy zařízení nepoužíváte, vypněte je. K nezanedbatelnému snížení energie dojde také v případě, že přes víkend a během svátků odpojíte veškerá zařízení, tedy tiskárny, klimatizaci nebo třeba automat na kávu.

TIP Č. 9: Výměna filtrů ve vzduchotechnice

V kancelářských budovách představuje zhruba 40 % spotřebované energie vytápění, klimatizace a také vzduchotechnika. V případě vzduchotechniky nezapomeňte pravidelně měnit filtry podle doporučení výrobce. Pokud je totiž filtr znečištěný, dochází ke snížení proudění vzduchu a systém musí vykazovat vyšší výkon, což vyžaduje vyšší spotřebu energie.

TIP Č. 10: Ušetřit můžete i na pohonných hmotách

Kromě růstu cen energií došlo v posledních měsících také k citelnému nárůstu cen pohonných hmot, které mohou mít významný vliv na rozpočet vaší firmy. Na pohonných hmotách můžete ušetřit například tím, že budete co nejvíce využívat hromadnou dopravu namísto služebních automobilů.

Zdroj: https://www.5fin.cz/srovnani-dodavatelu-plynu/


Zpět