Dotace na elektromobilitu? Elektromobilita dostane již brzy hmatatelnou podporu z veřejného sektoru

Napětí na trhu s elektromobily roste. Již několik měsíců je poptávka po elektrických vozech u dodavatelů automobilů znatelně přiškrcena. Důvodem je očekávané zveřejnění termínu příjmu žádostí spolu s detaily k výzvě „Záruka elektromobilita – I. Výzva“, která byla oficiálně vyhlášena 4. 1. 2024 na webových stránkách Národní rozvojové banky (NRB).

Firmy a živnostníci si od první skutečné podpory na nákup elektromobilů a neveřejných dobíjecích stanic slibují výrazné snížení vstupních nákladů na bezemisní vozidla formou tzv. finančních příspěvků. V závislosti na typu vozidla a dobíječky může podnikatel ušetřit až 300 tis. Kč na 1 vozidlo, resp. až 150 tis. Kč na 1 dobíjecí stanici.

Zásadní podmínkou pro získání veřejné podpory ve formě finančního příspěvku je uzavření úvěru žadatele s některou z leasingových společností, které uzavřou s NRB smlouvu o spolupráci. Mezi nimi nebude chybět ani ČSOB Leasing ze skupiny ČSOB, leader v produktech spojených s dotacemi na leasingovém trhu.

„Evidujeme enormní zájem ze strany všech typů podnikatelských subjektů, od osob samostatně výdělečně činných přes malé firmy až po velké podnikatelské skupiny. Na výzvu jsme se  pečlivě  připravovali a již nyní máme nastaveny atraktivní produkty, interní procesy a kapacity tak, abychom zvládli maximálně uspokojit všechny zájemce o tuto skutečně unikátní příležitost k investicím do čisté mobility“, ujišťuje Jan Kulhánek, ředitel Rozvoje obchodu a digitalizace v ČSOB Leasing.

Proč bude probíhat podpora NRB ve spolupráci s leasingovými společnostmi? Protože se takový model již v minulosti osvědčil. V období 2016 až 2022 probíhal velmi úspěšný program Expanze – úvěry, kde leasingové společnosti významně podpořily financování investic do movitého majetku českých podnikatelů, a právě výše zmíněný a citovaný ČSOB Leasing zaznamenal 50% podíl podpořených úvěrů mezi leasingovými společnostmi a v počtu celkových uskutečněných obchodů výrazně předčil i všechny největší tuzemské banky. „Chceme pokračovat v dosavadní perfektně fungující spolupráci s NRB. Naše interní Centrum dotačního poradenství přesně ví, co je třeba, aby byl zájemce o podporu s žádostí na NRB úspěšný“, doplňuje Jan Kulhánek.

K podpoře investic do čisté mobility bude v rámci této výzvy k dispozici bezmála 2 mld. Kč, příjem žádostí bude kontinuální až do 3Q/2025.

Bližší informace můžete dále získat zde: Financování elektromobilů ve spolupráci s NRB.

Tip Vyřešte požadavky ESG reportingu a zjistěte uhlíkovou stopu své firmy nebo produktu jednoduše v rámci jedné platformy. Klienti ČSOB mají navíc výpočet uhlíkové stopy Scope 1 a 2 u Green0metru zdarma.

Zpět