Čtyři pětiny zaměstnavatelů chtějí ponechat mzdy beze změny

Celkem 82 procent firem a podnikatelů avizovalo, že v tomto pololetí nijak měnit mzdy nebude. Přidávat se chystá každá desátá firma, přičemž šest procent bude mzdy navyšovat plošně a čtyři procenta je zvednou jen vybraným zaměstnancům. Naopak tři procenta společností plánují mzdy plošně snižovat a jedno procento je srazí vybraným pracovníkům. Zbytek se zatím nerozhodl, odkryl průzkum ČSOB Index očekávání firem.

„Vedle podniků, které pandemie ničí, zjevně existují i takové, kterým pandemii prospívá. Zjištění, že téměř stejný počet firem, plánujících navyšování mezd, se tak chystá učinit plošně jako selektivně, lze interpretovat i jako projev tlaku na restrukturalizaci pracovní síly zesíleného pandemii, respektive měnící se relativní vzácnosti některých profesí na trhu práce,“ uvedl hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Lednové zrušení superhrubé mzdy, po kterém zůstává lidem kvůli nižšímu zdanění více na výplatních páskách, je pro některé zaměstnavatele příležitost, jak platy nezvyšovat, protože to za ně de facto udělal stát. Devět z deseti firem tvrdí, že zrušení superhrubé mzdy nemá na jejich rozhodování o mzdách vliv. Nicméně zástupci čtyř procent firem uvedli, že zrušení superhrubé mzdy využili k tomu, aby ve svých podnicích zarazili navyšování mezd. A tři procenta firem ze stejného důvodu snížila plánované navýšení.

„Jako neintuitivní hodnotím závěr průzkumu informující o tom, že pouze desetina respondentů byla ovlivněna při rozhodování o změnách mezd zrušením superhrubé mzdy. V současné, pro mnoho firem vlivem koronavirové pandemie složité situaci, bych očekával, že znatelně vyšší procento respondentů využije nižší míru zdanění zaměstnanců minimálně ke zpomalení původně plánovaného tempa jejich mzdového růstu,“ dodává Martin Kupka.

Mezi firmy zažívající strmý růst poptávky patří ekolo.cz. „Odměňování je u nás zcela podřízeno výkonu. A protože jak prodej, tak servis i půjčovna letos trhají rekordy, adekvátně tomu se zvyšuje i odměna pracovníků. A doufáme, že tučné výplaty budeme moci zasílat i nadále,“ říká jednatel společnosti ekolo.cz Jakub Ditrich. Jiní podnikatelé vyčkávají, jak se situace v ekonomice zasažené pandemií a vládními protiopatřeními vyvine. „V tomto pololetí neplánujeme změny a čekáme,“ uvádí Miloslava Hrachovcová z Mýdlárny Rubens v Růžové.

Průměrná mzda v Česku vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku o 6,5 procenta na 38 525 korun. Reálně po zohlednění inflace se měsíční výdělek podle statistiků zvýšil o 3,8 procenta. Po zrušení superhrubé mzdy většině lidí už z výplaty za letošní leden zůstalo navíc tisíc až tři tisíce korun.


Zpět