Zrušení superhrubé mzdy: Kdo si polepší?

Jen málokteré téma je v posledních dnech tak často skloňované jako zrušení superhrubé mzdy. Zákon o zrušení superhrubé mzdy již schválila Poslanecká sněmovna, nyní putuje do Senátu, kde se předpokládají další připomínky. Zákon tedy zatím není schválený, nicméně již nyní se debatuje, jaký by mělo zrušení superhrubé mzdy dopad na zaměstnavatele a zaměstnance. To vše, včetně příkladu výpočtu čisté mzdy po zrušení superhrubé mzdy, se dozvíte v tomto článku.

AKTUALIZACE 22.12.: Poslanci schválili po senátních připomínkách zrušení superhrubé mzdy.

Co je superhrubá mzda?

Superhrubá mzda představuje celkové mzdové náklady zaměstnavatele na zaměstnance. Jedná se tedy o mzdu, která je navýšena o odvody zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění zaměstnance. Konkrétně jde o zdravotní pojištění ve výši 9 % a také sociální pojištění ve výši 24,8 %. Výpočet superhrubé mzdy se odvíjí od hrubé mzdy, která se vynásobí koeficientem superhrubé mzdy, ten je 1,338. Koeficient je součtem 100 % hrubé mzdy a 33,8 % odvodů na zdravotním a sociálním pojištění ze strany zaměstnavatele.

Pokud tedy například hrubá mzda činí 20 000 Kč, zaměstnavatel odvede na sociálním pojištění 4 960 Kč a na zdravotním pojištění 1 800 Kč, superhrubá mzda tedy činí 26 760 Kč. V případě hrubé mzdy 30 000 Kč je výše superhrubé mzdy 40 140 Kč, na sociálním pojištění zaměstnavatel odvede 7 440 Kč a na zdravotním 2 700 Kč.

TIP: Přečtěte si přehled nejdůležitějších novinek v zákoníku práce pro rok 2021.

Co je hrubá a čistá mzda?

Ve chvíli, kdy se ze superhrubé mzdy odečtou odvody, které za zaměstnance platí firma, vzniká hrubá mzda. Jedná se o mzdu, kterou má zaměstnanec uvedenou v pracovní smlouvě. Nejedná se však o částku, kterou dostane na účet v podobě čisté mzdy. Od hrubé mzdy se ještě odečítá 15% daň z příjmů, která se v současnosti počítá ze superhrubé mzdy a je ponížena o slevu na poplatníka a případně také další slevy, a zaměstnanecké odvody na sociální pojištění (6,5 % z hrubé mzdy) a zdravotní pojištění (4,5 % z hrubé mzdy).

Superhrubá mzda v ČR

Superhrubá mzda byla u nás zavedena v roce 2008 vládou Mirka Topolánka. O tři roky později schválil kabinet Petra Nečase její zrušení, účinnost tohoto rozhodnutí však byla odložena až do roku 2015. V roce 2015 byl premiérem Bohuslav Sobotka, jeho vláda superhrubou mzdu nezrušila.

Superhrubá mzda ve světě

Superhrubá mzda je často považovaná za takzvaný „český vynález“, protože se s ní jinde ve světě v této podobě nesetkáme, ovšem v různých jiných podobách je tento systém přítomný ve velké části světa. Zatímco u nás se bude velmi pravděpodobně superhrubá mzda v roce 2021 rušit, v Rakousku naopak uvažují o jejím zavedení. Na začátku roku to oznámila rakouská vláda Sebastiana Kurze.

Zrušení superhrubé mzdy u nás

Podle premiéra Andreje Babiše by měla být superhrubá mzda ukončena od ledna příštího roku. Poslanecká sněmovna během listopadu schválila zrušení institutu superhrubé mzdy a nyní návrh putuje do Senátu. Pokud tedy návrh projde celým legislativním procesem, měla by se od roku 2021 zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 % a u lidí, kteří vydělávají více než 140 000 Kč měsíčně sazbou 23 %. Sněmovna také schválila návrh na zvýšení základní daňové slevy na poplatníka ze současných 24 840 Kč na přibližně 34 125 Kč v roce 2021. Měsíční zvýšení tak představuje změnu z 2 070 Kč na zhruba 2 843 Kč. V tiskovém prohlášení Ministerstva financí je uvedeno, že opatření by mělo platit dočasně po dobu dvou let, tedy do roku 2022. Samotný návrh však žádné časové omezení nezmiňuje.

Co se týče dopadu zrušení superhrubé mzdy na státní rozpočet, v rozpočtu by chybělo zhruba 90 miliard korun.

Co přinese zrušení superhrubé mzdy zaměstnavatelům?

Co se týče dopadu zrušení superhrubé mzdy na zaměstnavatele, mzdové náklady na zaměstnance zůstanou pro firmy stále stejné. Výše odvodů na sociální a zdravotní pojištění se totiž nepočítá ze superhrubé mzdy, ale z hrubé mzdy, její případné zrušení tak nebude mít na výši odvodů vliv. Výhodou pro zaměstnavatele je však to, že jejich zaměstnanci v čisté mzdě dostanou více peněz bez toho, aby firmy musely mzdy zvyšovat.

A co přinese zaměstnancům?

Zrušení superhrubé mzdy přinese podle ministerstva financí více peněz asi čtyřem milionům zaměstnanců, změna však podle odborníků pomůže spíše lidem s vyššími příjmy. Zaměstnanci s nižšími příjmy totiž již dnes v mnoha případech daně vůbec neplatí, protože mohou využít odečitatelné položky, ke kterým patří například základní sleva na dani nebo odpočet úroků z hypotéky. Pro osoby samostatně výdělečně činné a dohodáře se zrušením superhrubé mzdy nic nezmění, na dani z příjmu budou platit stále stejně.

Příklady výpočtu čisté mzdy po zrušení superhrubé mzdy

Na webu Ministerstva financí je zveřejněná kalkulačka, díky které můžete snadno spočítat, o kolik si polepšíte. Například při současné hrubé mzdě ve výši 35 000 Kč činí současná daň z příjmů 4 954 Kč za měsíc, navrhovaná daň z příjmů by nově měla být 3 180 Kč a zaměstnanec by si tak měsíčně polepšil o 1 774 Kč, na dani by ušetřil téměř 36 %. Zde můžete sami vypočítat, o kolik byste si v případě zrušení superhrubé mzdy polepšili.


Zpět