Vše, co potřebujete vědět o POS terminálech

Přijímat pouze hotovost je velká chyba, která vás může připravit až o třetinu zákazníků. Letos jsou navíc bezkontaktní platby z důvodu hygienických opatření ještě více upřednostňovány. Přitom pořízení platebního neboli POS terminálu je velmi jednoduché. Jaké jsou mezi jednotlivými platebními terminály rozdíly a jaké mohou mít funkce? Podle čeho platební terminál vybrat a jak si ho zařídit? V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete o POS terminálech vědět.

Co jsou POS terminály?

POS terminál nebo také platební terminál je elektronické zařízení, které umožňuje provedení bezhotovostní transakce platební kartou. Název POS vychází z anglického spojení slov Point-of-sale. Samotná platba probíhá tak, že obchodník zadá požadovanou částku k úhradě a zákazník kartu k terminálu přiloží nebo ji do něj vsune. Terminál prostřednictvím internetu odešle data o kartě a placené částce na server, kde se platba přijme, nebo odmítne. Terminál následně vytiskne stvrzenku o tom, zda platba proběhla.

Podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu je v ČR nyní zhruba 215 tisíc POS terminálů, tedy 21 terminálů na tisíc obyvatel, evropský průměr je pak 23 terminálů na tisíc obyvatel. Více než miliarda transakcí ročně je hrazena prostřednictvím platebních karet.

Věděli jste?

Průzkumy ukázaly, že akceptace bezhotovostních plateb může prodejcům zvýšit obrat až o 30 %.

Jak si POS terminál zařídit?

Poskytovateli terminálů jsou nejčastěji banky, které terminály svým klientům pronajímají. Podmínky instalace i celý proces tak určuje daná banka. Například v případě malých podnikatelů, kteří s POS terminálem začínají, poskytuje ČSOB tzv. START nabídku přímo na pobočce a instalace terminálu probíhá během několika dní od podání žádosti.

Podle čeho POS terminál vybrat?

Při výběru platebního terminálu byte se měli zaměřit hned na několik parametrů, mezi které patří například typ platebního terminálu, tedy především jeho konektivita a přenositelnost, poplatky spojené s terminálem nebo další funkce. Pojďme si některé parametry přiblížit.

Typ platebního terminálu

Výběr terminálu by se měl odvíjet od toho, kde chcete platební terminál používat. Budete ho mít pouze na kamenné prodejně, nebo s ním budete vyrážet do terénu? Například pultový platební terminál, který je napevno umístěný u pokladny a je propojený s pokladním systémem, využívá většina supermarketů.

Zvolit můžete také přenosný platební terminál s WiFi připojením, který je možné spárovat s pokladní aplikací. Ten je nejčastější volbou v restauracích, které chtějí zákazníkům umožnit platbu kartou u stolu s možností připočítání spropitného. V případě plateb mimo provozovnu lze využít terminál s datovou SIM.

Funkce platebního terminálu

Při výběru platebního terminálu byste měli vzít v potaz také doplňkové funkce. Zaměřte se na to, zda je možné propojit terminál s pokladním systémem, nastavit částky spropitného nebo mít více IČO na jednom terminálu. Pokud chcete přijímat elektronické stravenky, zjistěte si také, zda je možné je procesovat. Některé platební terminály umožňují i přijímat karty v cizích měnách nebo evidovat tržby i v režimu off-line.

Cena za platební terminál

Náklady na platební terminál tvoří především paušál za samotný terminál nebo procenta z každé provedené transakce, případně kombinace těchto poplatků. Nejčastější je kombinovaná platba měsíčního paušálu a poplatků za transakce až od určité výše tržeb.

Poplatky se také mohou lišit podle toho, jestli je karta vydaná v EU nebo mimo ni a také podle toho, zda se jedná o debetní či kreditní kartu. Některé terminály mají také nastavené minimální poplatky za platby, ovšem minimální částka, kterou u vás může zákazník zaplatit kartou, nesmí být provozovatelem terminálu nijak limitována.

TIP: POS terminál od ČSOB

Také ČSOB nabízí POS terminály pro firmy i podnikající fyzické osoby, plátce i neplátce DPH a pro bezhotovostní platby v kamenných prodejnách i v terénu.

Jak získat platební terminál zdarma?

Díky iniciativě Česko platí kartou si podnikatelé mohou vyzkoušet platební terminál od ČSOB na celý rok zdarma. Akce platí pro OSVČ a malé podnikatele s maximálně 10 zaměstnanci a s obratem do 50,000 Kč měsíčně, kteří doposud POS terminál nevyužívali. Pokud splňujete tyto podmínky, stačí vyplnit jednoduchý poptávkový formulář.

I vy tak můžete zvýšit své tržby a poskytnou svým zaměstnancům a zákazníkům hygieničtější bezkontaktní platby.


Zpět