Ve většině firem pracuje z domova nejvýše půlka lidí

Dvě třetiny firem a podnikatelů umožňují práci z domova maximálně polovině zaměstnanců. Každý druhý zaměstnavatel pak dovolí pracovat mimo firemní prostředí dokonce méně než čtvrtině zaměstnanců. Pouze necelá pětina firem uvedla, že z domova u nich pracuje více než polovina lidí, vyplynulo z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

„Průzkum ukázal, jak se firmy liší v přístupu k home office podle charakteru svého podnikání. Tam, kde to povaha práce umožňuje, třeba u společností z oblastí IT, komunikačních nebo administrativních služeb, pracuje z domova obvykle nadpoloviční část jejich zaměstnanců,“ říká Pavel Prokop, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Ve druhé skupině firem, která je ovšem početnější, může pracovat z domova jen menší část pracovníků. „Typicky jde o firmy ze zpracovatelského průmyslu, stavebnictví a maloobchodních i velkoobchodních firem. Obecně je zřejmé, že všechny firmy akcelerovaly zapojení alternativy práce z domova do svých stávajících modelů fungování,“ doplňuje Pavel Prokop.

„Home office jsme testovali před rokem, ale bohužel intenzivní charakter práce firmy, která vyrábí, testuje a prodává elektrokola, tento režim moc neumožňuje. I administrativní sekce společnosti brzy poznala, že řešení věcí ve firmě je daleko efektivnější než prostřednictvím online prostředků,“ uvádí Jakub Ditrich, jednatel společnosti ekolo.cz.

Podíl stávajících zaměstnanců na home office se již u drtivé většiny společností měnit nebude. K těm, co plánují počet zvyšovat, patří kyjovská SpoluWorks Perfecta. „S výjimkou spolupracovníků obsluhujících výrobní technologie, což bývá čtvrtina až polovina jednotlivých týmů, se u nás plánuje předem podle struktury nadcházející práce. Počet bude velmi pravděpodobně navýšen tím, že předpokládáme doplnění našich týmů o spolupracovníky pracující téměř výhradně na dálku,“ říká Ota Horák, ředitel SpoluWorks Perfecta.


Zpět