Týká se vás třetí a čtvrtá vlna EET? Máme pro vás jednoduché řešení

Systém elektronické evidence tržeb (EET) funguje od prosince 2016, přičemž vznikl jako reakce na nevykazování příjmů. Dle Českého statistického úřadu dosahují takovéto příjmy až 170 miliard korun ročně. Kvůli pandemii ale vláda ČR tuto povinnost pozastavila a odložila start 3. a 4. vlny, předběžně do roku 2022. Co to vlastně pro dané podnikatele znamená?

AKTUALIZACE 7. 4. 2022: Vláda rozhodla o úplném zrušení EET: Co to znamená pro firmy a podnikatele?

Elektronická evidence tržeb v Evropě

Evropská unie se sice elektronické evidenci tržeb nevěnuje, tedy neexistují žádné společné směrnice či jiná legislativní úprava, přesto nejsme tímto systémem nijak mimořádní. EET funguje v 17 zemích Evropské unie (v Polsku, na Slovensku, v Rakousku, v Maďarsku, v Německu, v Itálii, ve Slovinsku, v Belgii, v Litvě, v Lotyšsku, na Maltě, ve Švédsku, v Rumunsku, v Bulharsku, v Řecku, na Kypru, v Chorvatsku). Každá země si však upravuje pravidla podle sebe.

Český systém EET je inspirovaný chorvatským modelem, který se osvědčil jako velmi efektivní, protože po jeho zavedení došlo v Chorvatsku k výraznému nárůstu HDP. Pro české prostředí se model mírně upravil tak, aby příliš nezatěžoval podnikatele, např. zákazníci nemají povinnost přijímat účtenky, podnikatelé povinní k dani nemusí platit za certifikační údaje.

Koho se týká 3. a 4. vlna EET

Poslední vlna EET se již týká téměř všech podnikatelů, kteří přijímají hotovost. Pro přehlednost jsme pro vás připravili tabulku, která zachycuje každou vlnu EET i tu nadcházející.

Vlny EETDatum zavedeníPovolání
1.1. 12. 2016hoteliéři a další poskytovatelé ubytování, restauratéři a další poskytovatelé stravovacích služeb (s výjimkou jídla s sebou)
2.1. 3. 2017maloobchody, velkoobchody
3. + 4.1. 1. 2022 (původně plánovaný 1. 5. 2020)řemeslníci, kadeřnice, kosmetičky, maséři, výrobci, zemědělci, právníci, účetní, konzultanti, lékaři, veterináři, stánkoví prodejci občerstvení, dopravci, cestovní kanceláře, autoservisy, lektoři, organizátoři kulturních akcí, všechna další povolání, která nejsou v předchozích vlnách

Pokud si nejste jistí, kam vaše podnikání spadá, můžete postupovat podle CZ-NACE kódů. Postup je velmi jednoduchý, kód najdete v databázi RES, stačí zadat pouze vaše IČ. Poté jen srovnejte s tabulkou níže.

Fáze EETDatum zavedeníSkupiny CZ-NACE
1.1. 12. 201655, 56
2.1. 3. 201745.1, 45.3, 45.4, 46, 47
3.1. 1. 20221–12, 18–20.3, 21, 24, 26–30, 34–42, 45.2, 45.4, 48–94, 97–99
4.1. 1. 202213–17, 20.4, 22, 23, 25, 31–33, 43, 95, 96

AKTUALIZACE: Povinnost EET je nově odložena do roku 2022.

Výjimky z EET

Jak už to bývá, každé pravidlo má samozřejmě svou výjimkou. Jednak se do elektronické evidenci tržeb nemusí zapojit podnikatelé využívající bezhotovostní platby, jednak jsou charakterizovány určité skupiny podnikatelů, kteří nemusí evidovat ani platbu hotovostí, a to:

  • prodejci sladkovodních ryb v období od 18. do 24. prosince,
  • nevidomí a hluchoslepí podnikatelé, kteří nezaměstnávají pracovníka bez zdravotního postižení,
  • provozovatelé veřejných toalet,
  • provozovatelé sociálních služeb,
  • obce, příspěvkové organizace (např. školy, nemocnice) a státní instituce,
  • provozovatelé hazardních her.

Jak postupovat při nutnosti EET

Pokud se vás 3. a 4. vlna EET týká, je vaší povinností zažádat o tzv. autentizační údaje, které slouží k přístupu na společné technické zařízení správce daně. Žádost lze provést osobně na finančním úřadě pomocí formuláře Protokol o ústním jednání nebo v případě, že vlastníte datovou schránku, můžete formulář podat také online na portálu daneelektronicky.cz.

Přidělené autentizační údaje slouží k přihlášení do webové aplikace Elektronická evidence tržeb, kde si zaregistrujete provozovnu a získáte potřebný certifikát pro pokladní zařízení. Posledním krokem je nahrání tohoto certifikátu do pokladního systému a aktivace režimu EET.

Dobrou zprávou pro všechny fyzické osoby, kterým nově vzniká povinnost EET, je, že si budou moci v daňovém přiznání uplatnit jednorázovou slevu, a to do maximální výše 5 000 Kč.

Vsaďte na univerzální terminál

Pokud váháte, jaký pokladní systém si vybrat, doporučujeme vsadit na nástroj, který nejen naplní podstatu zákona, ale usnadní vám také práci a ušetří čas

Všechny tyto aspekty splňuje platební terminál (POS) od ČSOB, který vám umožní evidovat hotovostní tržby i přijímat platební karty. Terminál mohou využít firmy i podnikající fyzické osoby, plátci i neplátci DPH, umožní evidenci tržeb v kamenných prodejnách i v terénu. Součástí služeb je také bezplatná webová aplikace POS Merchart, která vám praktickými funkcemi zjednoduší využívání terminálu.

Hlavní funkce a výhody:

  • Platební terminál přijímá platební karty, volitelně i karty stravenkové.
  • Zařízení zaeviduje platbu u finanční správy a vytiskne účtenku se všemi náležitostmi.
  • Zadávat je možné buď celkové částky, nebo i dílčí položky, plátci DPH mohou zadat u jednotlivých položek příslušné sazby daně.
  • Jde o jednoduché a cenově dostupné řešení, není nutné pořizovat další pokladnu.
  • V případě výpadku internetu můžete vystavit účtenku off-line a tržbu zaevidovat později.
  • Provedené EET transakce jsou zdarma, a to bez ohledu na jejich počet.
  • Samozřejmostí je i bezplatný servis 7 dnů v týdnu a nepřetržitá telefonická podpora.

Pokud jste až dosud nepřijímali platební karty, můžete novou povinnost proměnit ve výhodu. Průzkumy ukazují, že akceptace bezhotovostních plateb může prodejcům zvýšit obrat až o 30 %.

Další změny s poslední vlnou EET

S poslední vlnou EET přichází také dvě výrazné změny, a to snížení sazby DPH v oblasti dodání zboží, resp. poskytnutí služby, a možnost využití zvláštního režimu EET (offline evidence).

Snížené DPH z 21 % na 10 % se bude nově týkat:

  • kadeřnických, kosmetických a podobných služeb,
  • dodání e-knih a audioknih,
  • úprav a oprav oděvů a textilních výrobků,
  • oprav jízdních kol a obuvi,
  • stravovacích služeb a podávání nápojů vč. točeného piva konzumovaného v restauračním zařízení s výjimkou tabákových výrobků a alkoholických nápojů (kromě točeného piva),
  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany.

Dále také dojde k poklesu ze současných 15 % na 10 % u vodného a stočného.

S květnovou poslední vlnou EET přichází také zajímavá novinka v podobě zvláštního režimu, který nahrazuje on-line EET off-linovým vystavováním speciálních účtenek z bloku. Tento způsob mohou využívat fyzické osoby a právnické osoby, které jsou poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění, přičemž musí splnit tyto podmínky:

  • poplatník není plátcem DPH v ČR,
  • poplatník nemá více než 2 zaměstnance,
  • výše příjmů z evidovaných tržeb nepřesahuje za 4 bezprostředně předcházející kalendářní čtvrtletí 600 000 Kč a předpokládaná výše těchto příjmů ve 12 bezprostředně následujících kalendářních měsících nepřesahuje 600 000 Kč.

Žádost o povolení evidovat ve zvláštním režimu lze podávat na příslušném finančním úřadě.


Zpět