Pro přijetí eura je 30 procent firem a podnikatelů

Pro rychlé zavedení eura se v průzkumu vyslovilo patnáct procent zástupců malých a středních firem a podnikatelů. Dalších patnáct procent respondentů je spěšnému přijetí eura nakloněno. Většina z dotazovaných, stejně jako v předchozích letech, zavedení společné měny nechce, vyplynulo z pravidelného šetření Index očekávání firem.

„Přes řadu výhod spojených s eurem pro firmy, mezi něž nyní patří nižší úrokové sazby nebo trvalé odstranění kurzového rizika, nevidí sedm z deseti majitelů a manažerů v participaci v eurozóně takové benefity, které by předčily českou korunu a výhody samostatné měnové politiky,“ říká výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

Zastánci nejrozšířenější evropské měny jsou hlavně ve středně velkých a větších firmách. „My jsme pro co nejrychlejší zavedení eura,“ konstatuje Petr Holiš, prokurista společnosti Akord kvint ze západočeských Lubů. Naproti tomu majitelku karlovarské společnosti Erin Image Studio Kristinu Tomandlovou nechává euro v klidu. „Mě to až tolik netrápí, v současné době je naše koruna zdravá a silná,“ poukazuje.

Skutečnost, že v Česku neplatíme eurem, tři pětiny společností nepoznamenává. „Materiály jsou ze zahraničí, ale kupuji je tady. Takže výsledek našeho hospodaření to neovlivňuje,“ vysvětluje Lubomír Pokorný z Hořehled u Spáleného Poříčí, který zajišťuje izolace objektů. „Sice šijeme pro Němce, ale zase platím v eurech na Slovensko, takže nepociťuji újmu,“ doplňuje Kristina Tomandlová.

Pětina firem ovšem uvedla, že je absence eura mírně poškozuje. „Máme některé zákazníky v zahraničí, takže by nám to určitě ulehčilo,“ uvádí spolumajitel děčínského vývojářského studia Good Sailors Filip Molčan. Naproti tomu dvanácti procentům firem současná situace podle výsledků spíše pomáhá.

Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

Zpět