Přemýšlím o založení platebního terminálu. Který je pro mě nejvhodnější?

Platební terminály jsou už nedílnou součástí transakcí v provozovnách nejrůznějšího druhu a obzvláště Češi přišli na chuť placení kartami téměř nejrychleji ze všech evropských států. Překážkou už není ani to, že prodáváte mimo svoji provozovnu někde uprostřed lesů. Jaký terminál se hodí právě pro vás?

Terminál si většina obchodníků zřizuje prostřednictvím banky, se kterou se uzavírá smlouvu o akceptaci karet. Banka za měsíční paušál terminály pronajímá. Na trhu existuje zhruba šest základních druhů.

1) Stacionární terminál

Pevně umístěný terminál je vhodný pro všechna běžná obchodní místa, ať už je to obchod nebo provozovna různých služeb. Většinou je v nabídce včetně PIN PADu pro zadávání PINu zákazníkem. Samozřejmostí je podpora bezkontaktních karet.

S bankou nebo autorizační centrálou komunikuje přes internet, pevnou linku nebo GPRS modem neboli SIM kartu.

2) Přenosný terminál s pevnou základnou

V restauracích a kavárnách je nejčastěji k vidění terminál s pevnou základnou, ale samotné tělo platebního terminálu je přenosné. Obsluha tak může přinést terminál až k zákazníkovi, který může zaplatit kontaktní i bezkontaktní kartou.

Spojení se základnou je zajištěno pomocí bluetooth. Baterie v přenosné části se dobíjí automaticky v základně.

3) Přenosný terminál

Jestliže rozvážíte zboží, pracujete hodně v terénu nebo na nejrůznějších výstavách a veletrzích, nejvhodnější je pro vás přenosný platební terminál, který autorizuje transakce pomocí datové sítě mobilního operátora. Můžete tak přijímat platby kdekoli, kde je v dosahu síť GPRS.

Terminál komunikuje přes SIM kartu mobilního operátora s datovým tarifem. Baterii si můžete dobít buď klasicky ze zásuvky nebo pomocí adaptéru pro dobíjení ve vozidlech.

4) Mobilní terminál

Pro obchodníky s menším obratem banky nejčastěji doporučují platební terminál mPOS, který se ovládá pomocí aplikace pro chytré telefony. Terminál akceptuje klasicky všechny platební karty MasterCard a Visa a komunikuje s chytrým mobilním telefonem nebo tabletem prostřednictvím technologie Bluetooth.

Lidé tak mohou zaplatit za provedenou práci přímo řemeslníkovi nebo prodejci na farmářských trzích. Potvrzení o přijetí platby dostane zákazník od obchodníka formou SMS nebo e-mailem. Proti předešlým přenosným terminálům jsou lehčí a nemusíte mít navíc SIM kartu, kterou ještě klasické POS terminály obsahují. Mobilní terminál využije rovnou váš mobilní telefon.

5) Samoobslužný terminál

Ať už jste benzinová pumpa nebo obchod, kam si lidé chodí rychle vybrat zboží z e-shopu, může se vám hodit samoobslužný terminál. Zákazník si sám zadá zboží, které jde vyzvednout, nebo se mu načte cena za odebrané pohonné hmoty, a rovnou zaplatí. Budete k němu potřebovat opět jen internet nebo SIM kartu.

6) Chytrý terminál

Relativně nové platební terminály na trhu mají barevný dotykový displej a dokážou nabídnout další dodatečné služby jako například reklamní displej nebo EET pokladnu.

“Cílem je, aby obchodník mohl terminál využívat i k jiným službám než jenom k přijímání platebních karet. V současné době nabízíme třeba EET nebo dobíjení kreditu. Dále již na daných terminálech umožňujeme přijímat příspěvky pro charitu,” vyjmenovává některé další výhody chytrého terminálu mluvčí ČSOB Patrik Madle.


Zpět