Co chtít od svého podnikatelského konta

Podnikatelský účet není v ČR pro podnikatele povinný, dokonce můžete všechny transakce do výše 270 tisíc Kč provádět v hotovosti. Přesto vám podnikatelský účet může přinést řadu výhod, ať už jste drobný živnostník či firma. Jak vybrat ten správný?

Podnikatelské vs. běžné konto

Především drobní živnostníci se mnohdy uspokojí s jedním účtem, na kterém mají osobní i podnikatelské finance. I když zákony ČR tuto možnost povolují, nejde o ideální řešení. Existuje řada důvodů, proč si zřídit podnikatelské konto i v případě, že jako podnikatel vystavíte a přijmete pouze několik faktur měsíčně.

Praktické funkce

Uživatelské rozhraní podnikatelských účtů je přizpůsobeno specifickým potřebám podnikatelů. To znamená, že v internetovém bankovnictví najdete řadu funkcí, které vám umožní například filtrovat platby podle různých parametrů a jednoduše exportovat data pro účetnictví.

Lepší přehled o financích  

Přehledné oddělení soukromých a podnikatelských financí vám umožní lépe plánovat investice do vašeho podnikání, ale i rodinnou dovolenou.  

Vyšší míra soukromí

Jestli máte pouze jeden účet, který využíváte i k podnikání, musíte počítat s tím, že kontrola z Finančního úřadu do něj bude chtít nahlédnout. A nejde jen o Finanční úřad, i další úředníci budou mít přehled o vašich soukromých výdajích.

Ochrana soukromých financí před exekucí

Pokud na vás jako podnikatele bude uvalena exekuce, exekutor pravděpodobně zablokuje váš podnikatelský účet a bude z něj strhávat srážky. Pokud používáte soukromý účet k podnikání, zablokuje vám právě tento účet. Když ale budete mít účty dva, ten soukromý exekutora zajímat nebude. Vy tak neztratíte přístup ke svým osobním financím a nebudete z nich muset odvádět exekuční srážky.

Přístup k dalším produktům

V neposlední řadě vám podnikatelský účet otevře dveře k dalším atraktivním bankovním produktům, jakým může být firemní kreditka, výhodný podnikatelský kontokorent či podnikatelská půjčka.

Zaměřeno na poplatky

Mnoho OSVČ si nezakládá podnikatelské účty, protože se obávají vysokých poplatků. Obecně platí, že podnikatelské účty jsou dražší, a to zejména z důvodu, že poskytují více funkcí a zároveň více transakcí v rámci předplacených balíčků. U některých bank se měsíční poplatky můžou vyšplhat i na 1,000 Kč a více.

V dnešní době ale existují i podnikatelské účty, které jsou zcela zdarma. Takovým je například podnikatelský účet od ČSOB, který nabízí:

  • vedení konta bez jakýchkoliv podmínek zdarma,
  • neomezené příchozí a odchozí transakce tuzemského platebního styku zdarma,
  • výběry z bankomatů ČSOB zdarma,
  • bezkontaktní platební kartu Business zdarma.

Podnikatelské účty zdarma nabízí i například Fio banka, mBank či Equa bank. Dodatečné poplatky mohou být vázány například na vyšší počet transakcí či zahraniční platby. Vyberte si tedy ten podnikatelský účet, který nejlépe vyhovuje vašim konkrétním požadavkům a potřebám.

Vše zařídíte online

Dnes už je online bankovnictví samozřejmostí. Věděli jste ale, že některé banky nabízejí i založení podnikatelského účtu online? Jde o novinku, která je ve srovnání s návštěvou pobočky mnohem rychlejší, jednodušší, a s ohledem na hygienická opatření i bezpečnější.

Podnikatelské konto ČSOB si můžete založit kompletně online během pouhých 5 minut a bez nutnosti navštívit pobočku. Potřebujete k tomu pouze občanku a řidičák, případně jiný druhý doklad totožnosti. Banka si vaši totožnost ověří pomocí mikroplatby, případně si můžete domluvit doručení a odevzdaní dokladů kurýrem. ČSOB navíc svým klientům nabízí nejvyšší možné zabezpečení účtu. Pokud preferujete osobní kontakt, můžete rovněž navštívit kteroukoliv z 200 poboček ČSOB.


Zpět