Úspěšné podnikání začíná v inteligentní budově

Nejmodernější komerční prostory a kanceláře nejsou výsadou obřích firem a nadnárodních korporací. Budova, z níž v 21. století řídíte své podnikání, by měla nabízet spousty možností vám i zaměstnancům. A pokud je chytrá, vytvoří nejlepší pracovní podmínky, usnadní provoz, zefektivní energie a je šetrnější k přírodě. Jak inteligentní budova prospěje firmám a podnikání?

Pracovní prostředí moderního střihu určuje více faktorů. Pohodlí, zdraví, odpovídající vybavení, kvalitní zázemí, nové technologie, design a použité materiály, různé odpočinkové zóny, ekologie a podobně. Právě technologie přitom dokáží pokrýt hned několik dalších oblastí.

Technologie mohou docílit pravé inteligence budovy. Ta dokáže rozpoznat změny prostředí, pracovat s naměřenými hodnotami a využít je ve prospěch uživatelů.

Jednoduchý příklad – do velkoplošných oken open-space kanceláře se po poledni opře slunce a vnitřní teplota nepříjemně roste. Senzory předají informaci řídicí jednotce. Ta sesune venkovní žaluzie. V rámci úspor systém zapíná klimatizaci až tehdy, kdy zastínění nezvládne docílit ideální teploty samo. Celý proces přitom ani trochu nezatížil zaměstnance, nemuseli nic nastavovat ručně.

Jak už jste zřejmě pochopili, inteligenci budovy přináší automatizace.

Chytrá elektroinstalace

Nejlepší cestou k automatizaci budovy je chytrá elektroinstalace. Její úspěch tkví v propojení a vzájemné komunikaci technologií v budově. Ta v tomto případě nemá několik autonomních řídicích systémů na různá zařízení, ale pouze jeden – s jednou centrální řídicí jednotkou. Tak je dosaženo pravé efektivity technologií. Chytrá elektroinstalace se ukázala jako ideální řešení pro inteligentní domy. Nyní se stále více dostává právě do kancelářských a komerčních budov.

Jedním z hlavních důvodů je právě efektivita. Chytrá elektroinstalace (chceme-li automatizace) disponuje chytrým energetickým managementem a souhrou technologií spotřebu snižuje. Jelikož je chod budovy založený na vyhodnocování dat a optimalizaci ovládání, zařízení a technika nikdy neběží zbytečně. Do systému lze napojit i fotovoltaiku, bateriové úložiště, nabíječky elektromobilů v garážích a další. Platí, že čím více propojených technologií, tím větší efektivita a více funkcí.

Úloha chytrých technologií v komerční budově

V první řadě chytré řešení znamená celkové usnadnění správy budovy. Na změny prostředí (venkovního i vnitřního) reaguje automaticky a přesně bez nutnosti lidského zásahu. Dalším bodem je udržitelnost. Inteligentní budova umožňuje využívat obnovitelné zdroje energie (fotovoltaické panely) a především je optimálně řídit a energii správně distribuovat. S tím souvisí i ekologie. Chytrý energetický management je ke spotřebě maximálně šetrný a tím výrazně pomáhá snížit uhlíkovou stopu budovy.

Z toho plyne i finanční úspora. A především – celkově se pozvedne pracovní prostředí. Kvalitní vzduch na pracovišti, vhodné osvětlení v každou denní dobu, příjemná hudba z audio systému, nižší závislost na tlačítkách a ovladačích atp. Výsledkem je příjemné a zdravé pracoviště, které zaměstnance neunavuje a zvyšuje produktivitu jejich práce.

Jak to funguje?

Světla se řídí chytře podle aktuálního jasu, vnitřní klima a větrání podle naměřených hodnot teploty, vlhkosti vzduchu a CO2, distribuce elektřiny závisí na vlastní vyrobené elektřině a nastavených prioritách napájení apod.

Chytrá elektroinstalace však zjednoduší i přístup do budovy. Přidělenými kódy nebo NFC tagy se každý pracovník dostane pouze tam, kam ke své práci potřebuje. Správa uživatelů je přitom snadná, oprávnění lze flexibilně měnit, sdílet s dalšími budovami či vytvářet speciální režimy přístupu třeba pro úklidové týmy. Odchod z budovy, zastřežení a zhasnutí či vypnutí vytápění je otázkou stisknutí jednoho tlačítka u východu a aktivování nočního režimu.

Senzory se podílí na zabezpečení budovy před zloději, ale i před požárem nebo únikem vody. Příklad z praxe – v jedné místnosti senzor zachytí kouř. Audiosystém přehraje v celé budově upozornění a pošle notifikaci do mobilní aplikace odpovědným osobám, odblokuje veškeré dveře a východy a vypne rekuperaci, která může být při požáru smrtící kvůli šíření zplodin.

Do stejného systému můžete napojit třeba zavlažování venkovního trávníku nebo zelené fasády s využitím vody z retenční nádrže. Systém dokáže obstarat celý systém MaR (měření a regulace). A navíc dává možnost vzdálené kontroly a nastavení přes aplikaci.

Žádné sci-fi… Praxe!

Z podobných výhod již těží řada budov. Například sídlo firmy BScom / BSSHOP v Trutnově těží z chytré elektroinstalace prakticky maximálně. S využitím systému Loxone (a jeho řídicí jednotky Miniserveru) inteligentně řídí osvětlení, energie se zapojením fotovoltaiky, stínění, přístup, zabezpečení, vytápění/chlazení, větrání i multimédia.

„Postupnou poptávkou po automatizovaných budovách jsme zjistili, že je spousta firem, které se zabývají realizací, ale už méně jich umožňuje integraci libovolných prvků do svého systému. Loxone nabízelo komplexní řešení,“ zmiňuje Jan Šolín, jednatel společnosti.

Obdobné automatizace využil například i showroom, kanceláře a servis známé značky kávovarů Jura ve svých pražských prostorách. Dále třeba společnost PESTER CEE ve své průmyslové hale v Kolíně.

Příklady ukazují, že chytrá elektroinstalace je vhodným řešením jak pro novostavby, tak rekonstrukce stávajících budov. Chytré technologie najdou využití nejen v obytných budovách, ale i v hotelech, restauracích a ve výrobě.

TipČSOB Online konfigurátorem podnikatelských financí získáte nabídku přímo pro své podnikání, ať už se jedná o financování vašeho podnikání, zhodnocení vkladů či zkrátka vše kolem financí. Žádost vyřídíte rychle a online. Od začátku jednáte přímo se zkušeným bankéřem pro firmy a podnikatele.

Zpět