Firmy plánují v roce 2021 více nabírat než propouštět

Poměr malých a středních firem a podnikatelů, kteří se chystají v roce 2021 nabírat nové zaměstnance, výrazně převládá nad těmi, které naopak chtějí počty svých pracovníků redukovat. Vyplynulo to z průzkumu Index očekávání firem.

„Údaje o očekávaném vývoji zaměstnanosti v malých a středních podnicích dokumentují vysokou míru odhodlání, s nímž tento sektor i za pomoci státu čelí negativním důsledkům koronavirové pandemie,“ říká Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB.

Navyšovat počet zaměstnanců chce v roce 2021 bezmála pětina firem. Obecně optimističtější jsou podle zjištění průzkumu firmy z hlavního města než z ostatních regionů. Existují ale i výjimky, jako například Vysočina. Hledat nové posily chtějí především podniky, které současná krize posílila, například z oboru IT. Vcelku optimistické jsou však také stavební, strojírenské nebo zemědělské firmy.

Naopak propouštění pro rok 2021 připravuje zhruba desetina firem. Snížit počet zaměstnanců chce například každá třetí pražská restaurace, hospoda nebo hotel. O zeštíhlení hovoří rovněž společnosti zaměřující se na cestovní ruch, kulturu či zábavní průmysl. Většina firem, přes dvě třetiny, v roce 2021 žádné změny v počtu zaměstnanců nechystá.

Pro poslední kvartál roku 2020 se chystalo zbavovat části zaměstnanců 14 procent dotazovaných, naproti tomu desetina počítala s nárůstem. „O tom, že respondenti do budoucna počítají s kontinuálním vývojem a postupným zlepšováním situace vypovídá fakt, že jejich výhled na vývoj zaměstnanosti v roce 2021 se od výhledu na zbytek letošního roku sice liší, nikoli však propastně,“ poukázal Martin Kupka.


Zpět