Vyhlášení vítězů národních cen sociálního podnikání Zlatá Vážka: Czech Social Business Awards

V pátek 3. listopadu byli na slavnostním galavečeru v Černínském paláci vyhlášeni vítězové prvního ročníku národních cen sociálního podnikání. Ceny se udělovaly v celkem šesti soutěžních kategoriích a laureáti si odnesli výhry v hodnotě stovek tisíc korun a také pozlacenou sošku Zlaté Vážky z dílny sochaře Viléma Friče.

Národní ceny sociálního podnikání letos poprvé vyhlásila Deklarace odpovědného podnikání z.s. – iniciativa zastřešující víc než 100 sociálních podniků v tuzemsku spolu s generálním partnerem ČSOB a Poslaneckou sněmovnou. Cílem cen je popularizovat téma zaměstnávání hendikepovaných občanů, práci sociálních podniků a přinášet inspiraci v oblasti spolupráce mezi sociálními firmami, korporátními společnostmi, státní správou i samosprávou.

„Načasování vzniku prvního ročníku Zlaté Vážky nemohlo být vhodnější. Ceny přišly v době, kdy se připravuje předložení návrhu zákona o sociálním podniku na zasedání vlády. Sociální podniky se začínají v současnosti profilovat jako moderní a progresivní část chráněného trhu práce a my hledáme a oceňujeme ty nejinspirativnější z nich,“ uvedl ředitel národních cen ZLATÁ VÁŽKA Zdeněk Kosour.

„Rád jsem v Černínském paláci přivítal sociální podnikatele na galavečeru udílení cen Zlatá Vážka. Tento projekt je výjimečný i svým mezinárodním přesahem. Spolu s Poslaneckou sněmovnou plánujeme i pracovní snídani s velvyslanci zemí, kde už je sociální podnikání rozvinuto a legislativně ukotveno. Věřím, že podobné počiny pomáhají Česku rozvíjet zaměstnávání hendikepovaných spoluobčanů,“ komentoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

„Jsme rádi, že jsme se mohli stát generálním partnerem zcela nového a unikátního projektu cen sociálního podnikání Zlatá vážka. Navíc jsme se spojili s těmi nejpovolanějšími partnery, jakými jsou Poslanecká sněmovna, Ministerstvo práce a sociálních věcí či Deklarace odpovědného podnikání. Cítíme potřebu toto téma ještě více zviditelnit a popularizovat, proto se budeme na problematiku sociálního podnikání, větší osvětu a také podporu zaměstnávání hendikepovaných osob zaměřovat i v dalších letech. Z vlastní několikaleté zkušenosti vidíme, že hendikepované osoby mohou tvořit stabilní součást pracovních týmů a obohatit celý pracovní kolektiv. U nás v bance se tak tito lidé začlenili do útvarů Operations, Klientské centrum nebo v oblasti IT vývoje a testování. Hendikepovaní kolegové jsou nejen skvělou posilou našich týmů po stránce profesní, ale také obrovskou inspirací pro všechny v ČSOB. Ceníme si této výborné a otevřené spolupráce a obdivujeme je, co všechno musí řešit a překonat,“ řekl Aleš Blažek, generální ředitel skupiny ČSOB.

Zlatá vážka získala záštitu Poslanecké sněmovny ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové.

„V minulém roce jsme pořádali Týdny sociálního podnikání ve Sněmovně, v lednu tohoto roku pak Sněmovna přivítala první veletrh sociálních podniků a v září jsme dali prostor sociálním podnikům při akci Sněmovní Open. Vznik národních cen vnímám jako logické pokračování navazující na tyto úspěšné akce,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Přála bych si, aby ZLATÁ VÁŽKA ukázala, jak může vypadat trh práce v budoucnosti, co nejvíce inkluzivní, spravedlivý a plný příležitostí,“ dodala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Ceny se udílely v šesti soutěžních kategoriích. O vítězích rozhodovaly dvě poroty. Hlavní porota, složená z organizátorů, partnerů a zástupců poslaneckých klubů. Druhou hodnotící porotou byla Veřejná odborná porota složená z odborníků napříč oblastí sociálního podnikání, ESG a udržitelnosti.

PŘEHLED OCENĚNÝCH:

Inovativní podnik: 1.místo Revenium, z.s.; 2.místo Cider Bohemia; 3.místo: Institut pro památky a kulturu, o.p.s.

Inspirativní spolupráce: 1.místo: DobroDílo s.r.o. a LINDSTRÖM.cz; 2.místo: Aranžérie a Deloitte, 3.místo: Chrpa a Lagardere Travel.

Rozvoj regionu: 1.místo: Květná zahrada; 2.místo: Sady sv. Prokopa; 3.místo: Dobroty s příběhem

Asistent/ka roku: 1.místo Věra Hošková (Kolibřík CSR); 2.místo Jana Kubáčková (kavárna Láry Fáry); 3.místo Petra Fuková (Domov sv. Anežky).

Instituce roku: 1.místo: Královéhradecký kraj a CIRI; ostatní finalisté: Pardubický kraj, Magistrát města Brna.

Osobnost roku: 1.místo: Ondřej Závodský (MPSV); ostatní finalisté Olga Richterová (PSP ČR), Lea Surovcová (ČT).

DALŠÍ INFORMACE K SOUTĚŽI:

Tip Potřebujete finanční prostředky pro rozvoj svého podnikání nebo zajištění provozních nákladů? S úvěry ČSOB nejste na podnikání sami. Půjčte si až 10 mil. Kč se zvýhodněnou sazbou od 6,9 % p. a.

Zpět