27. díl: Revoluce v moderním zemědělství

Zemědělství je jednou z klíčových oblastí lidské činnosti, která se neustále vyvíjí. S rychlým rozvojem technologií dochází k neustálým inovacím v zemědělském sektoru s cílem zvýšit účinnost, snížit náklady a minimalizovat negativní vlivy na životní prostředí. Své o tom ví také společnost Massey Ferguson, která vybavuje stroje různými nástroji pro precizní zemědělství.

Massey Ferguson spadá pod nadnárodní koncern Agco a ten přináší zajímavé řešení prostřednictvím svého projektu Agco FUSE. Jde v podstatě o otevřenou platformu, jež má zajistit kompatibilitu a propojení všech strojů i technologií, a to nejen těch spadajících pod koncern Agco.

Chytré technologie FUSE

Divize koncernu Agco FUSE Smart Technologies byla představena v roce 2013 a má za úkol propojit všechny koncernové telemetrické systémy i systémy precizního zemědělství, ale zabývá se též integrací systémů třetích stran. Výsledkem by měla být svoboda zákazníka: Ať už si vybere jakékoliv stroje, jejich systémy by měly být kompatibilní, stroje by mezi sebou měly umět sdílet data a komunikovat. Přístup k datům by měl být z jakéhokoliv zařízení připojeného na internet a na zákazníkovi by mělo být rozhodnutí, která data a s kým bude sdílet, přičemž o bezpečnost dat by se měla starat právě FUSE.

Massey Ferguson vždy přistupoval k přenosu dat velmi „otevřeně“, aby zákazníkům zajistil co nejlepší využitelnost informací z jakéhokoli zdroje. Společnost Fuse Technologies tuto konektivitu dále rozšiřuje,“ vysvětloval tehdy Bernhard Schmitz, obchodní manažer divize Advanced Technology Solutions Products, EAME.

Společnost Fuse Technologies dnes nabízí celou řadu zajímavých řešení ve všech oblastech hospodaření: od plánování přes správnou přípravu půdy, hnojení, ochranu rostlin, sklizeň až po skladování.

Precizní zemědělství

Pojem precizní zemědělství je hojně užívaný, ale co vlastně znamená? Precizní zemědělství můžeme popsat například tak, že jde o technologii, která zahrnuje využití pokročilých systémů k optimalizaci využívání zdrojů, jako je voda, hnojiva a pesticidy.

Pomáhá rovněž zemědělcům analyzovat a spravovat jejich pole efektivnějším a udržitelnějším způsobem, což v konečném důsledku vede k vyšším výnosům a lepší ziskovosti. Massey Ferguson má ve svém arzenálu celou řadu takových nástrojů, jejichž základem je anténa GPS a systém MF Connect.

Telemetrický systém

Telemetrický systém je do strojů Massey Ferguson instalován již od roku 2013. Původně se jmenoval AgCommand, ale od roku 2020 byl plně nahrazen systémem MF Connect. Klíčovými funkcemi systému MF Connect je možnost monitorovat prostřednictvím bezpečné správy dat aktuální polohy strojů, ujeté trasy i jiné podrobnější informace o provozu stroje, jako je skutečná spotřeba paliva, hlášení najetých motohodin nebo upozornění na servis či údržbu.

Informace mohou být využívány jednak okamžitě k maximalizaci efektivity, optimalizaci pracovních operací a prodloužení životnosti stroje, ale také dlouhodobě. MF Connect poskytuje velké množství dat, která po pečlivé analýze dokážou například upozornit na nejčastější příčiny prostojů, způsobené například čekáním na přívěsy, nebo na nedostatečné poučení obsluhy a neefektivní využívání stroje.

K datům ze systému MF Connect mají přístup majitelé nebo správci farem, ale s jejich souhlasem mohou být poskytována i prodejcům a servisním technikům. Díky tomu může být například servisní technik okamžitě informován a může zahájit odstraňování problémů bez prodlení a někdy i vzdáleně, takže problém může být vyřešen ještě dřív, než se majitel dozví, že nějaký existoval. Výhodou je také možnost plánování údržby tak, aby byla maximalizována doba provozu stroje.

Massey Ferguson jde ještě o krok dál. Oproti původnímu systému AgCommand dovoluje systém MF Connect připojit pomocí nainstalovaného modulu jakýkoliv stroj od jakéhokoliv výrobce. Po vytvoření soukromého profilu na vyhrazené webové platformě se uživatelé mohou jednoduše a bezpečně přihlásit k registraci celého svého vozového parku a poté mohou celou svou flotilu spravovat jak ze stolního počítače, tak z mobilního zařízení.

Tip Jste OSVČ, podnikatel, firma, příspěvková organizace či úřad s obratem v bezhotovostních transakcích do 50 tis Kč? Požádejte o platební terminál nebo platební bránu na půl roku zdarma a přijímejte platby kartou. Stačí, když jste posledních 12 měsíců neakceptovali platby kartou a splňujete všeobecné podmínky pro využívání služby akceptace plateb kartou.

Palubní terminály

Massey Ferguson vybavuje své traktory palubním terminálem Datatronic 5. Terminál má devítipalcovou dotykovou obrazovku, příjemné uživatelské rozhraní, nabízí intuitivní ovládání stroje včetně ISOBUS závěsné techniky a obsahuje i funkce precizního zemědělství. Tak jako všechno i Datatronic se vyvíjí a vylepšuje, nedávnou novinkou je například možnost tvorby profilů pro všechny závěsné stroje.

I když skrze Datatronic 5 lze ovládat nejen funkce traktoru, ale i všechny systémy precizního zemědělství, pro přehlednost je k dispozici pro vybrané traktory Massey Ferguson druhý terminál Fieldstar 5 s kompletním řešením pro precizní zemědělství. Komunikačním prvkem je dotyková devítipalcová obrazovka s intuitivním ovládacím rozhraním, jenž je podobné chytrým telefonům nebo tabletům. Hlavními funkcemi je systém automatického řízení Auto-Guide, ovládání nářadí pomocí ISOBUS, systém kontroly sekcí AgControl, systém záznamu a tvorby pracovních dokumentů TaskDoc a konečně zobrazení pohledu z kamery (například při couvání).

Navigační systém

Massey Ferguson nabízí systém automatického řízení MF Guide. Jeho výhodou je jednoduché ovládání, díky kterému vše od nastartování traktoru až po vyjetí zvládne i nezkušená obsluha do pěti minut. Výsledkem je efektivnější práce a méně unavený řidič. Massey Ferguson udává, že pomocí navigačního systému lze ušetřit až 12 % paliva.

Srdcem systému je anténa GPS, která je v nabídce v několika verzích. Stejně tak si může zákazník zvolit i přesnost signálu od zlomku metru až po centimetry. Zajímavostí je technologie xFILL, která i když stroj ztratí například v důsledku kopcovitého terénu signál, dokáže ještě dvacet minut stroj navádět se stejnou přesností.

Funkce precizního zemědělství  

AgControl je řešení od společnosti Massey Ferguson poskytující efektivní funkce kontroly sekcí na jakémkoliv ISOBUS kompatibilním nářadí. Systém umí vypínat a zapínat sekce rozmetadla postřikovače nebo secího stroje. Využívá k tomu GPS signál traktoru. Nadstavbou může být použití systému Variable Rate Control, kdy systém dokáže aplikovat pomocí nahraných aplikačních map.

Nedávnou novinkou je také funkce MF E-Loader, která pomáhá zvýšit přesnost nakládky, zvyšuje produktivitu i bezpečnost. Umožňuje obsluze vážit jednotlivé vidlice nebo lžíce. Zaznamenává také celkové hmotnosti jednotlivých položek, nákladů nebo zakázek, které lze přenášet ve formě jednoduché tabulky. Obsluha může nastavit a uložit automatické sekvence pro různé nakládací cykly. V neposlední řadě MF E-Loader obsahuje i užitečnou funkci vyklepávání lžíce.

Přenos dat

Pro přenos dat využívá Massey Ferguson systém TaskDoc, který rychle a snadno zaznamenává data pro vytváření záznamů. Tato data lze jednoduše přenášet bezdrátově z terminálu pomocí standardu ISOBUS TC-BAS ve formátu kompatibilním s většinou softwarů pro řízení farmy. Údaje o množství použitého osiva, aplikovaných hnojiv nebo o spotřebě paliva jsou tak k dispozici ihned po provedení práce.

Verze systému TaskDoc Pro umožňuje také zaznamenávání údajů o poloze GPS a přenos dat v reálném čase přes mobilní telefon prostřednictvím zabezpečené služby AgriRouter Cloud. To znamená automatickou a bezproblémovou výměnu dat se softwarem pro správu polí a mapováním. Data shromážděná systémem TaskDoc Pro lze použít k vytvoření plánů ošetření s variabilní dávkou, aby se zajistilo, že vstupy budou cíleny do oblastí, kde přinesou největší užitek.

Zdroj: https://trvaleudrzitelnezemedelstvi.cz/


Zpět