Komentář P. Prokopa: Základem je soběstačnost a konkurenceschopnost

Optimismus firem se na jaře oproti podzimu 2021 o něco snížil, když do poměrně úspěšného zotavování podniků a živnostníků z pandemie COVID výrazně zasáhl prudký cenový růst klíčových vstupů napříč spektrem v kombinaci s konfliktem na Ukrajině. A nebýt nadále silné poptávky zákazníků, celkový obrázek spokojenosti by jistě byl horší.

S obdivem sledujeme, jak se české firmy a podnikatelé zaměřují na inovace a současně s tím šetří provozní náklady, například na spotřebu energie. Nejenže tím čelí a předcházejí možné krizi a negativním dopadům, ale zvyšují svou soběstačnost a budoucí konkurenceschopnost. Je nutné podpořit zejména investice do projektů, které jsou udržitelné a povedou ke snižování emisí CO2.

Z Evropské unie do Česka zamíří v nejbližších letech přes bilion korun. Jedná se o částku, kterou jsme od vstupu do EU v roce 2004 nikdy v žádném programovém období neměli. Pro české firmy jde o obrovskou příležitost, kterou by určitě neměly promeškat.

V ČSOB jsme vždy připraveni firmy v jejich aktivitách zaměřených na udržitelnost podpořit a zprostředkovat jim financování nebo příslušné dotace. Na trhu dotačního poradenství jsme lídrem a za 16 let jsme realizovali zhruba 800 investičních projektů za 80 miliard korun. Úspěšnost schválených žádostí o dotace máme výjimečných 96 procent.


Zpět