Co udělat s tržbou? Nejlepším řešením je recyklační bankomat

Obchodník na konci dne sečte tržbu a řeší, co s hotovostí. Chce ji dostat rychle, bezpečně a levně na svůj účet, aby peníze mohl použít na nákup dalšího zboží, mzdy či provoz. „Banky dnes nabízejí řadu řešení, jedním z nejvýhodnějších je pro obchodníky recyklační bankomat,“ říká Adam Aussenberg, change manažer zodpovědný za hotovostní strategii v ČSOB.

Co bankovní trh obchodníkům v oblasti odvodů tržeb v současnosti nabízí?

Firmy si mohou vybírat hned z několika možností. Ty, které mají hodně provozoven v úzkém regionu, využívají FlexiCash. Přímo do pobočky zajede agentura, vyzvedne zajištěný obal s penězi, přiveze si ho k sobě, obsah spočítá a pošle dávku pro zaúčtování. Zaúčtování neprobíhá online, ale D+1, tedy trvá jeden den. Výhodou je, že společnost nemusí s penězi nikam posílat zaměstnance. Služba je zpoplatněna, vyplatí se proto firmám, které odvádějí vysoké částky.

Podnikatelé také mohou hotovost vložit do zajištěného obalu, který odevzdají pokladníkovi v pobočce. Zásilka zahrnuje výčetku, na základě níž pokladní peníze zaúčtuje. K reálnému sečtení hotovosti dochází až následně, což šetří na místě čas jak klientovi, tak pracovníkovi pobočky. V zajištěném obalu lze hotovost vhodit i do nočních trezorů, které jsou rozmístěny zejména v centrech velkých měst. Odpovědný pracovník ji vyzvedne, spočítá a částku připíše na účet.

ČSOB jako jediná nabízí možnost odvádět tržby ve 3 200 pobočkách České pošty. Pokud vkládáte na poště peníze na účet třetí strany, vyjde vás to na poplatcích dokonce výhodněji než v bankovní pobočce. Prozradit snad můžu, že jedna z možností, kterou s Českou poštou aktuálně diskutujeme, je i komfortní odbavení hotovosti právě pro klienty, kteří chtějí odvést tržbu. Stačilo by si na internetu zarezervovat čas, kdy se dostavíte. Po příchodu na poštu byste jen zadali přidělený kód na terminál a byli byste odbaveni.

Pro obchodníky jsou v tuto chvíli asi nejzajímavější recyklační bankomaty, které jsou dostupné sedm dní v týdnu 24 hodin denně. Vklady i připsání částky na účet je zdarma a probíhá online. To znamená, že vklad vložený do 18 hodin je zaúčtován okamžitě, což má pozitivní dopad na cash flow firmy.

Recyklační bankomat asi nemá nic společného s ekologií, že?

Recyklační bankomat je vlastně technologicky dokonalejší vkladový bankomat, který umožní, že peníze, jež do nich klienti vloží, si mohou zase jiní vybrat. Takový bankomat musí odpovídat certifikaci České národní banky a musí být schopen identifikovat padělky, aby se nedostaly zpátky do oběhu.

Kolik jich ČSOB provozuje?

Naše síť čítátisíc bankomatů,z toho 230 je bankomatů recyklačních.Toto číslo roste každoročně přibližně o 20 procent. Většina se jich nachází v pobočkách ČSOB, další jsou umístěnyv nákupních centrech, aby do nich měli blízko podnikatelé,kteří odvádějí tržby. Na vybraných místech najdete dokonce mincomaty, které umí přijmout také mince.

Z pohledu počtu recyklačních bankomatů je ČSOB dvojkou na českém trhu, v počtu klientů, kteří je využívají, dokonce jedničkou. Před třemi lety klienti uskutečnili měsíčně zhruba 100 tisíc vkladů, nyní je tento počet dvojnásobný.

Jaké další výhody recyklační bankomaty nabízejí?

Pro firmy je výhodou, že zaměstnanci dají k dispozici vkladovou kartu, díky které peníze na účet vloží, ale již ji nemohou použít pro výběr z účtu nebo dotaz na zůstatek.

Dokážete připravit pro firmy i řešení šité na míru?

Velká logistická centra si od nás nechávají instalovat do svých svozových míst nebo provozoven recyklační bankomat, který slouží pouze jejich potřebám. Dokážeme dokonce upravit aplikaci v bankomatu do barev společnosti. Identifikace vkladatele nemusí probíhat přes kartu, ale třeba číslem zaměstnance nebo QR kódem. Hotovost se ukládá do trezoru, který odpovídá nejvyšším standardům bezpečnosti. Velkou výhodou pro firmy je, že bankomat zadrží peníze v bezpečí a agentura nemusí pro peníze vyjíždět tak často, což šetří firmě provozní náklady.

Firma také může bankomat využít jako benefit pro své zaměstnance a nechat ho nastavit i jako výběrový. Zaměstnanci si tak mohou vybírat peníze ze svých osobních účtů přímo v místě zaměstnání. Existuje dokonce i možnost tuto službu zpřístupnit široké veřejnosti, která si například chodí do skladu vyzvedávat zboží. Pokud společnost zvolí tuto variantu, ušetří náklady na provoz bankomatu, protože v tom případě se o ně dělí s ČSOB.

Pro jaké další firmy je toto individualizované řešení vhodné?

Například pro čerpací stanice. Bankomat instalovaný v prodejně slouží jak pro odvod hotovosti, tak pro klienty čerpací stanice, kteří si chtějí vybrat peníze. Pro firmy je to jednoznačně řešení win-win. Jejich tržby jsou v bezpečí a svým zákazníkům poskytnou něco navíc. Právě benzinové stanice v poslední době bezpečnost hodně řeší a po mnoha negativních zkušenostech nechtějí mít velkou hotovost v kase. Navíc je důležité zmínit, že za peníze vložené do bankomatu již neručí vkladatel, tedy v tomto případě čerpací stanice, ale banka.

Lidé, kteří se vkladovými bankomaty nemají tolik zkušeností, mohou mít obavy peníze jen tak někam „vhodit“. Můžete je ujistit, že tato hotovost bude skutečně připsána na jejich účet?

Mohu je ujistit, že jejich peníze jsou v bezpečí. Klient vždy získá doklad o vložení peněz, který zároveň slouží pro případnou reklamaci. Všechny bankomaty jsou navíc pod dohledem kamer, takže lze zpětně prokázat, kdo a kdy peníze do bankomatu vložil. Navíc peníze vložené do 20 hodin jsou obratem připsány na účet, takže si je můžete přes internetové nebo mobilní bankovnictví zkontrolovat.

Doporučuji každému, aby si tuto službu jednou vyzkoušel a sám si na ni udělal úsudek. Věřím, že její rychlost a jednoduchost ocení a bude ji chtít pro odvod tržeb využívat.

S jakými problémy se při provozování bankomatů setkáváte?

Stává se nám, že klienti vhazují do otvoru pro bankovky mince, bankovky vkládají v obálkách převázané gumičkou nebo sepnuté kancelářskou svorkou. Tyto peníze se nejenom nepřipíšou, ale vyřadí bankomat z provozu, musí přijet technik a spravit jej. Služba je pak nedostupná jak tomuto klientovi, tak i všem dalším, kteří by chtěli bankomat použít. Na velmi frekventované místo se proto snažíme instalovat bankomaty dva, aby v případě vyřazení z provozu alespoň jeden fungoval.

Tip Adama Aussenberga, jak vyřešit problém s odvodem hotovosti

Zařiďte si platební terminál a snažte se mít hotovosti minimum. Zákazníkům zvýšíte komfort při placení a vy ušetříte náklady spojené s hotovostí. Poplatky za využívání platebního terminálu se v posledních letech výrazně snížily, takže se vyplatí je provozovat i menším obchodníkům.

Adam Aussenberg pracuje ve společnosti ČSOB od roku 1997. Hned po střední škole nastoupil do pobočky ČSOB, kde se zabýval prodejem investic a produktů elektronického bankovnictví. Vysokou školu se zaměřením na finance a bankovnictví vystudoval dálkově. Prošel pozicí produktového manažera zodpovědného za oblast depozit a úvěrů a projektového manažera pro oblast ICT, operační excellenci a rebranding. V posledních letech svou kariéru zaměřil na bankovní inovace a rozvoj klíčových bankovních produktů, aktuálně zejména za hotovost a ATM.


Zpět