Pavel Prokop: Věřím, že jsme z nejhoršího venku

Z výsledků průzkumu ČSOB Index očekávání firem je patrné, že většina firem a podnikatelů se už snad odrazila ode dna. Vzestup současné nálady v porovnání s posledním zkoumáním loni na podzim je pozoruhodný. Je tu nadále určitá míra nejistoty, a proto je třeba k výsledkům přistupovat s opatrností, ale já pevně věřím, že jsme skutečně z nejhoršího venku.

Indikátorem, který nám zřetelně ukazuje situaci pro nejbližší týdny a měsíce, je poptávka. Zde dostáváme jasnou zprávu, protože téměř polovina firem a podnikatelů předpokládá pro druhý kvartál stejnou nebo vyšší poptávku po svých službách a produktech, což svědčí o tom, že jejich zakázkové knihy se pěkně zaplnily. Loni na podzim takto situaci v daném parametru hodnotila jen čtvrtina firem. V případě investic a rozšiřování podnikání se stav zlepšuje pozvolněji, v těchto oblastech jsou ale sledované trendy dlouhodobější. Situace se samozřejmě liší podle velikosti firem a oborů, ve kterých působí.

Jestli nám pandemie přinesla něco dobrého, tak je to skok v digitalizaci a akcelerace inovací, resp. technologických změn. Tím se posílil i trend udržitelnosti a ochrany přírody, protože u nás rozhodně platí, že digitalizaci nerozvíjíme kvůli covidu, ale kvůli tomu, že lidem přináší bezpečí, pohodlí, rychlost a větší flexibilitu v nabídce produktů a služeb. Mezi řadou úspěšných novinek bych zmínil elektronické bankovnictví CEB, jehož součástí je virtuální pobočka, která během pandemie takřka zdvojnásobila využití a velkou měrou přispěla ke zvládnutí situace. Navíc si ji klienti chválí a to mě moc těší.

Všem firmám, podnikatelům a lidem bych chtěl vyjádřit obrovský respekt a poděkování za to, jak procházejí tímto komplikovaným a nečekaně dlouhým pandemickým obdobím a jak všechna omezení zvládají. My v ČSOB jsme firmám neustále připraveni pomáhat s financováním, s případnými odklady splátek, při minimalizaci tržních rizik, s pojištěním nebo hledáním protistran při obchodování v zahraničí. Prostě jsme tu trvale pro vás – v dobách dobrých i horších.


Zpět