Komentář P. Prokopa: Firmy a podnikatelé zaslouží obdiv

Je třeba vyzdvihnout a ocenit, jak se české malé a střední firmy a podnikatelé, kteří tvoří základní páteř české ekonomiky, dokázali v letošním roce vypořádat po pandemii covid-19 i s další nadmíru složitou dobou, respektive výzvou.

Z průzkumu Index očekávání firem vyšlo, že hlavním rizikem v podnikání se stal růst cen energií. Naši firemní klienti reagují na tuto energetickou situaci velice správně a intenzivně se soustředí na investice, spojené se snížením spotřeby energií, a obecně na posílení své energetické soběstačnosti. 

Jsme rádi, že i nadále roste zájem firem jak o financování provozních potřeb, tak i dlouhodobých záměrů, které směřují kromě zmíněné energetiky do inovací, služeb pro koncové klienty a digitalizace. Při řešení těchto priorit bude ČSOB i nadále stát klientům po boku. Celkový objem úvěrů a úvěrů pro malé a střední podniky za tři letošní čtvrtletí meziročně narostl o 16 procent. V této souvislosti je vhodné připomenout, že firmy v Česku mohou využívat i velmi atraktivní evropské a národní dotace, v jejichž zprostředkování jsme lídrem trhu. 


Zpět