Daniel Gamrot: Produktivita je soubor dovedností a ty se dají pilovat

Téma osobní a pracovní produktivity nabralo vlivem pandemie a karanténních opatření na významu. Jak zvládnout home office, zvýšit svůj pracovní výkon a celkovou spokojenost? O těchto a dalších výzvách jsme si povídali s trenérem osobní produktivity Danielem Gamrotem.

Daniel Gamrot je lektor osobní produktivity a konzultant využití moderních digitálních nástrojů ve firmách. Působil také jako šéfredaktor Mít vše hotovo – portálu osobního růstu. Každý rok projde jeho tréninkovými programy, školeními a přednáškami více než tisícovka účastníků z firem nejrůznějšího zaměření – od technologických start-upů, přes mobilní operátory, státní správu až po významné strojírenské společnosti. S klienty pracuje na budování nových dovedností pro zvýšení produktivity práce.

K dnešnímu dni realizoval školení a dlouhodobé tréninkové programy na téma Osobní produktivita pro více než 8000 účastníků. Pravidelně se v oblasti zvyšování produktivity práce vzdělává a nově nabyté dovednosti nejen školí, ale hlavně prověřuje a zjišťuje dopady na pracovní nasazení účastníků. Nesoustředí se na předání běžně dostupných informací, ale primárně na osvojení dovedností a vybudování produktivních návyků.

Točí YouTube videa o produktivitě, píše svůj vlastní blog, ale také pro magazíny Forbes, Na volné noze nebo Podnikatel.

Na svých stránkách píšete, že jste trenérem osobní produktivity. Dá se vůbec produktivita natrénovat? Není to něco, co máme „v genech“?

Určité návyky a rutiny máme už od dětství. Pro některá jednání máme určitě predispozice. Nicméně pokud chceme dělat správné věci, ve správný čas a správným způsobem, určitě to může trénovat každý, komu zvýšení produktivity dává smysl. Jde stále jen o soubor dovedností a ty se dají pilovat. Jestli to dotáhne do konce, je věc druhá. Stejně jako to, co je vlastně “konec”. Kdy jsem skutečně produktivní? Měli bychom se soustředit na to nejdůležitější a dotahovat smysluplné projekty a úkoly do konce, ať už v práci nebo doma.

Pandemie mnoho lidí vyhnala z kanceláří. Je home office něco, na co si může zvyknout kdokoliv?

Tady jde o víc. Řeším teď home office samozřejmě více, než kdykoliv jindy. Lidé si s tím nevědí rady, často nikdy podobnou situaci nezažili. Nemusí mít pro home office odpovídající podmínky nebo nástroje. To, že byla řada lidí do home office vhozená, se aktuálně podepisuje i na jejich spokojenosti. Pokud lidé fungují v pohodě, skvělé. Pokud ne, je potřeba to s nimi řešit, ať už formou průzkumů a následných konzultací nebo vzdělávání. Není potřeba na to najímat odborníky, stačí se ptát co se jim daří a kde by potřebovali podpořit. Aktuálně je podle mě zájem nesmírně důležitý.

Jak se stavíte například k blokování sociálních sítí a různých webů na pracovišti? Jde o krok, který může zaměstnancům pomoct zkrátit a zefektivnit pracovní dobu, anebo o neadekvátní zásah do soukromí?

Upřímně, když budu chtít na Facebook, cestu si najdu. Soustředil bych se spíš na to, proč tam lidé, se kterými spolupracuji, vůbec jdou.

Co vnímáte jako největší chybu, která snižuje pracovní produktivitu?

Rozptýlená pozornost. Často chceme stihnou hodně, ale skáčeme od jedné věci k druhé a vlastně často ani nevnímáme jejich důležitost. Ať už pro firmu nebo pro nás samotné. Řada lidí, které potkávám, nemají srovnané priority ani na osobní úrovní. To byl jeden z důvodů, proč jsme se pustili do vytváření komunity kolem FOCUS notebooku, v rámci které podporujeme lidi v práci na tom nejdůležitějším. Ať už jste zaměstnaní nebo pracujete na volné noze. Prostě je podstatné dělat správné věci. Ale první krok je uvědomit si, co to je.

Pak jsou tady samozřejmě různá rozptýlení – interní a externí. Interní souvisí často s energií. Spánek, pohyb, jídlo, odpočinek, vztahy… To vše má zásadní vliv na to, jak dobře můžeme pracovat na věcech, které nám dávají smysl. Mnoho lidí je však staví do pozadí. Protože na ně mnohdy není čas. Čas máme, 24 hodin denně, je však na nás, jak ho využijeme. Práce na odstranění interních vyrušení, jako je únava nebo fyzická indispozice, je dlouhodobá a náročná. Což je důvod, proč ji lidé nedotahují do konce.

A ty externí? Ty znáte – notifikace, kolegové a další vlivy, které naši pozornost odvádí pryč. Často je akceptujeme a neřešíme je. Nicméně i pár upozornění z telefonu může za to, že se dostáváme do skluzu ve věcech, které jsou podstatné.

Kdybyste měl říct naopak jeden rychlý tip, jak okamžitě zlepšit produktivitu, jaký by to byl?

Zaměřit pozornost na svůj energy management. Kvalitně a dostatečně spát, hýbat se, jíst fajn jídlo, klidně si i plánovat odpočinek, pokud ho mám málo. Protože to, jaký výkon odevzdáte na pracovišti, nesouvisí jen s tím, jak máte srovnané úkoly. Jde o víc – tělo by mělo být v pohodě, aby hlava fungovala tak, jak má.



Zpět